ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία: Παραιτείται η κυβέρνηση

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία: Παραιτείται η κυβέρνηση

Ο Ρούμεν Ράντεφ, ο φιλορώσος υποψήφιος που είχε τη στήριξη των σοσιαλιστών, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία με το 59,53% των ψήφων, σύμφωνα τα επίσημα και προσωρινά αποτελέσματα, ενώ ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υπέβαλε σήμερα (14/11) την παραίτησή του.

Η Τσέσκα Τσάτσεβα, υποψήφια του κόμματος Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ, εξασφάλισε το 36,17% των ψήφων και διαφορά περισσότερων των 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ρούμεν Ράντεφ, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 99,33% των ψήφων.

Όπως είχε προαναγγείλει, ο Μπόικο Μπορίσοφ υπέβαλε επισήμως σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του. Η παραίτηση θα εξεταστεί από το κοινοβούλιο την Τετάρτη και ο απερχόμενος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ θα διορίσει μεταβατική κυβέρνηση.

Μέχρι τότε, «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον διορισμό νέας κυβέρνησης και να διασφαλίζει τη συνέχεια στη διακυβέρνηση της χώρας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών αναμένεται την Τετάρτη. Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου.

Η εκλογή του δεν επισύρει αυτομάτως την παραίτηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο Μπόικο Μπορίσοφ, επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας με τη στήριξη των εθνικιστών, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σημαίνει έλλειψη υποστήριξης του εκλογικού σώματος.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, νεοεισερχόμενος στην πολιτική, προσέλκυσε ψηφοφόρους ποικίλλων πολιτικών τάσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το 35% των ψηφοφόρων του Μεταρρυθμιστικού Μπλοκ, που συμμετέχει στη κυβέρνηση του Μπορίσοφ και 60% των εθνικιστών που του εξασφάλιζαν κοινοβουλευτική υποστήριξη ψήφισαν τον Ράντεφ.

Τόσο του κόμμα Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ, όσο και οι σοσιαλιστές ανακοίνωσαν χθες (13/11) ότι δεν θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση στο πλαίσιο του παρόντος κοινοβουλευτικού σχήματος και ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ανήκει στην αρμοδιότητα του νέου προέδρου να διαλύσει το κοινοβούλιο και να ορίσει ημερομηνία εκλογών, που θα διεξαχθούν το νωρίτερο τον Μάρτιο 2017.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, πρώην πιλότος και αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας, δήλωσε χθες ότι τάσσεται υπέρ ενός θετικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Δήλωσε επίσης ότι θα «εργασθεί για την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ρωσία: Στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία μετά τη νίκη του Ράντεφ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πάντως ότι ελπίζει σε μεγαλύτερη «συνεργασία» με τη Βουλγαρία και τον «αδελφό» λαό της χώρας αυτή χάρη στη «νέα ώθηση» στις σχέσεις μεταξύ της Σόφιας και της Μόσχας μετά την εκλογή του φιλορώσου Ρούμεν Ράντεφ στις προεδρικές εκλογές.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ράντεφ, ο Πούτιν δηλώνει «πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στον διμερή πολιτικό διάλογο χάρη στις κοινές προσπάθειές μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία και η Βουλγαρία θα καταφέρουν «να διευρύνουν την εποικοδομητική συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, προς το συμφέρον των αδελφών λαών των δύο χωρών».

«Η Βουλγαρία είναι μια χώρα πολύ σημαντική για εμάς», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είχαν εκπονηθεί γιγαντιαία κοινά σχέδια όμως, για κάποιους λόγους, ματαιώθηκαν, κάτι για το οποίο λυπούμαστε πολύ», συμπλήρωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Βουλγαρία ήταν ένας από τους σταθμούς του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που επρόκειτο να εφοδιάζει την Ευρώπη με ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το σχέδιο όμως εγκαταλείφθηκε το 2014, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, μετά τις πιέσεις που άσκησαν οι Βρυξέλλες στις βουλγαρικές αρχές.

Στη συνέχεια η Ρωσία επέλεξε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός άλλου αγωγού, του TurkStream. Όμως η Βουλγαρία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, εξέφρασε την επιθυμία να «αναγεννηθεί ο South Stream», με κάποια άλλη μορφή. «Δεδομένης της σημερινή κατάστασης η προοπτική (μιας αναγέννησης του σχεδίου αυτού) είναι ελάχιστα πιθανή», σημείωσε ωστόσο ο Πεσκόφ.

Σχετικές ειδήσεις