ΚΟΣΜΟΣ

Γιουνκέρ: Να μην μείνουν μόνες τους Ελλάδα και Ιταλία

Γιουνκέρ: Να μην μείνουν μόνες τους Ελλάδα και Ιταλία

Μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν στους «28» και αιχμές κατά της Τουρκίας

Την ανάγκη αλληλεγγύης από όλους τους «28» στο προσφυγικό ζήτημα ώστε «να μην μείνουν μόνες τους Ιταλία και Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζοντας πως η ΕΕ ακόμη «δεν έχει θέσει υπό έλεγχο την προσφυγική κρίση».

Ναι μεν η συμφωνία με την Τουρκία έχει φέρει αποτελέσματα, είπε, τονίζοντας όμως παράλληλα πως «δεν έχει νόημα να ωραιοποιούμε την κατάσταση».

Μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ZDF, ο Γιούνκερ ανέφερ πως ενώ υπήρξε πρόοδος χάρη στη συμφωνία με την Τουρκία, η ευρωπαϊκή ανταπόκριση αντιμετωπίζει προκλήσεις. «Η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργεί, αλλά η πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων δεν λειτουργεί στο σύνολό της» δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη από την Τουρκία έχει μειωθεί από περίπου 10.000 την ημέρα σε 80 την ημέρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής προέτρεψε ακόμα μια φορά τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μαζί. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία και την Ελλάδα μόνες τους» υπογράμμισε.

«Και δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι μόνο η Γερμανία και η Σουηδία δέχονται πρόσφυγες. Η ενδοευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να ενισχυθεί» συμπλήρωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Σχετικές ειδήσεις