ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αυτός είναι ο πρώτος Λατίνος υπουργός του Τραμπ

ΗΠΑ: Αυτός είναι ο πρώτος Λατίνος υπουργός του Τραμπ

Τον Αλεξάντερ Ακόστα, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων, εμπιστεύτηκε για υπουργό Εργασίας ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ακόστα θα γίνει μάλιστα - εφόσον βέβαια ο διορισμός του εγκριθεί – το πρώτο μέλος της κυβέρνησης Τραμπ με λατινοαμερικάνικη καταγωγή.

Ο Τραμπ έκανε την ανακοίνωση αυτή μία ημέρα αφού ο Άντριου Πάζντερ απέσυρε την υποψηφιότητά του για το θώκο. Ο διορισμός που ήθελε να κάνει ο Τραμπ αρχικά κατέστη αδύνατος, μετά τις αποκαλύψεις για την προσωπική ζωή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου μιας αλυσίδας φαστ-φουντ.

Ο Ακόστα «έχει πτυχίο από τη νομική σχολή του Χάρβαρντ. Σούπερ φοιτητής (...) Είχε μια θαυμάσια καριέρα», υποστήριξε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, συμπληρώνοντας: «Μόλις συζητήσαμε και θεωρώ ότι θα είναι ένας φοβερός υπουργός Εργασίας».

Ο Ακόστα, γεννημένος το 1966 στο Μαϊάμι, είναι σήμερα πρύτανης της σχολής νομικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Century Bank, ενός τραπεζικού ιδρύματος που εδρεύει στην πόλη των νότιων ΗΠΑ και προσφέρει δάνεια ιδίως σε μέλη της κοινότητας των ισπανόφωνων. Το Hispanic Business Magazine τον έχει συμπεριλάβει δύο φορές στον κατάλογο των 50 προσώπων λατινοαμερικάνικης καταγωγής με «τη μεγαλύτερη επιρροή» στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Miami Herald, ο Ακόστα είναι ο μοναχογιός μιας οικογένειας μεταναστών από την Κούβα. Είχε υπηρετήσει επί των ημερών του Τζορτζ Ου. Μπους στο αξίωμα του υφυπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα, όταν είχε την ευθύνη για ζητήματα που αφορούν στις φυλετικές σχέσεις και τη θρησκεία στις ΗΠΑ. Χρημάτισε επίσης εισαγγελέας στη Φλόριντα και με αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στις έρευνες σε βάρος του λομπίστα Τζακ Αμπράμοφ.

Σχετικές ειδήσεις