ΚΟΣΜΟΣ

Επέστρεψε ο τρόμος στο Παρίσι: «Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ» φώναζε ο τζιχαντιστής (vids)

Επέστρεψε ο τρόμος στο Παρίσι: «Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ» φώναζε ο τζιχαντιστής (vids)

Ειδήσεις | Επίθεση Γαλλία:Γάλλος υπήκοος ηλικίας 39 ετών με ποινικό παρελθόν είναι ο άντρας που επιχείρησε να αποσπάσει το όπλο μιας στρατιωτίνας και σκοτώθηκε από τους συναδέλφους της στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, ενώ σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας ο δράστης φώναξε «Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ» και «Θα έχουμε νεκρούς».

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ο δράστης ονομαζόταν Ζιγέντ Μπεν Μπελγκασέμ (Ziyed Ben Belgacem), γεννημένος στο Παρίσι και ζούσε στην περιοχή Βαλ Ντ΄Ουάζ.

Όπως αναφέρει, ειδικότερα, το γαλλικό περιοδικό «Le Parisien», ο 39χρονος Ζιγέντ βρισκόταν υπό δικαστικό έλεγχο για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ενώ είχε στενές σχέσεις με το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ο ίδιος φέρεται, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας, να είχε διαπράξει στο παρελθόν ένοπλες ληστείες.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο δράστης είχε καταδικαστεί για σωρεία κλοπών. Το 2001, είχε κριθεί ένοχος από γαλλικό δικαστήριο για ένοπλες επιθέσεις σε ταχυδρομεία και τράπεζες.

Στην τσάντα που είχε μαζί του οι αστυνομικοί βρήκαν ένα Κοράνι, 750 ευρώ μετρητά, έναν αναπτήρα και ένα πακέτο τσιγάρα ενώ όπως διαπιστώθηκε όταν έφτασε στο σημείο της επίθεσης πέταξε άλλη μια τσάντα στην οποία βρέθηκε ένα μπιτόνι με βενζίνη.

Όταν αργότερα το Σάββατο αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του βρήκαν λίγα γραμμάρια κοκαΐνης, μια ματσέτα και ξένα χαρτονομίσματα.

Δείτε τη φωτογραφία του 39χρονου Ziyed Ben Belgacem

tzixantistis

Η νεκροτομή της σορού του πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας κυρίως για να προσδιοριστεί αν τη στιγμή των γεγονότων ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Βρισκόταν σε «ένα είδος φυγής προς τα εμπρός με μια όλο και πιο καταστροφική διαδικασία» σχολίασε χθες το βράδυ ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

Το χρονικό της επίθεσης

Περίπου στις 09:30 (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου (18/03), «ένας άνδρας άρπαξε ένα όπλο από έναν στρατιωτικό και στη συνέχεια κατέφυγε μέσα σε ένα κατάστημα του αεροδρομίου, πριν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Δείτε την πρώτη φωτογραφία από το σημείο της επίθεσης.

To SMS του τρόμου: «Πυροβόλησα αστυνομικούς...»

Ο δράστης, που προσπάθησε να αρπάξει το όπλο μιας στρατιωτίνας, είχε πετάξει στο πάτωμα μια τσάντα που περιείχε ένα δοχείο με βενζίνη.

Όπως έγινε γνωστό από τα γαλλικά ΜΜΕ, ο 39χρονος Ζιγέντ, αμέσως μετά την επίθεση, έστειλε SMS στον πατέρα και τον αδερφό του, στο οποίο τους έγραφε: «Πυροβόλησα αστυνομικούς...».

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των στρατιωτών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, ο Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ έβαλε το αεροβόλο πιστόλι που κρατούσε στο κεφάλι μιας στρατιωτίνας και φώναξε στους συναδέλφους της: «Κάτω τα όπλα σας. Σηκώστε τα χέρια στο κεφάλι. Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε νεκρούς».

Οι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Μπελγκασέμ.

Εκτός από τον πατέρα και τον αδελφό του 39χρονου δράστη έχει τεθεί υπό κράτηση και ένας ξάδερφός του, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Μαρτυρία - σοκ: «Τον είδα να κρατά μια γυναίκα από το λαιμό!»

parisi1

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», «ο δράστης κρατούσε μια στρατιωτικό όμηρο, την κρατούσε από το λαιμό, ενώ με το όπλο της απειλούσε άλλους δύο στρατιωτικούς».

«Άκουσα φωνές και είδα στρατιωτικούς να κινούνται. Ένας άντρας κρατούσε μια γυναίκα στρατιωτικό όμηρο, την κρατούσε από το λαιμό και απειλούσε άλλους δύο στρατιωτικούς με το όπλο της. Ήταν σοβαρό. Αμέσως μετά εμείς απομακρυνθήκαμε, κατεβήκαμε τις σκάλες και άκουσα πυροβολισμούς», πρόσθεσε ο 58χρονος Ντομινίκ, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει με τη γυναίκα του στον Άγιο Δομήνικο.

Εξάλλου, ο μάρτυρας σημείωσε πως πριν φύγουν, πρόσεξε μια τσάντα στην μέση της αίθουσας. «Δεν ξέραμε τι είχε μέσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είχε πυροβολήσει νωρίτερα αστυνομικούς σε προάστιο του Παρισιού

Ο άνδρας που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από στρατιώτες στο αεροδρόμιο του Ορλί ήταν το ίδιο πρόσωπο που είχε πυροβολήσει εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας νωρίτερα σήμερα το πρωί στο βόρειο Παρίσι και ήταν ένας ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος γνωστός στις Αρχές, δήλωσε αστυνομική πηγή. «Ένας έλεγχος της τροχαίας έγινε στο Στεν (βόρειο Παρίσι) σήμερα το πρωί στις 07:00. Εξελίχθηκε άσχημα και το πρόσωπο πυροβόλησε τους αστυνομικούς προτού διαφύγει», δήλωσε αστυνομική πηγή.

«Αυτός ό ίδιος άνδρας –ένας ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος που ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες και στο δικαστικό σύστημα– απέσπασε στη συνέχεια ένα όπλο Famas από έναν στρατιώτη στον νότιο τερματικό σταθμό του Ορλί... προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από έναν στρατιώτη».

parisi2

Ο άνδρας που σκοτώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ορλί είχε προσπαθήσει να αρπάξει το όπλο μιας γυναίκας στρατιώτη «σε μια εξαιρετικά βίαιη επίθεση» εναντίον της προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού. Ο Μπενουά Μπρουλόν, εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής δύναμης περιπολίας της Γαλλίας, δήλωσε για τη γυναίκα στρατιώτη: «Είναι πολύ καλά στην υγεία της».

Ο Μπρουλόν, που μιλούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, είπε πως η στρατιωτίνα, που είναι μέλος ενός αποσπάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας, έπεσε στο έδαφος καθώς πάλευε με τον δράστη. «Τότε ήταν που οι συνάδελφοί της άνοιξαν πυρ για να προστατεύσουν εκείνην και τον κόσμο γύρω», είπε.

Σχετικές ειδήσεις