ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές 2017: Νίκη για τη Μέρκελ, προβληματισμός για τον Σουλτς

Γερμανικές εκλογές 2017: Νίκη για τη Μέρκελ, προβληματισμός για τον Σουλτς

Ειδήσεις | Γερμανικές εκλογές 2017: Ως πρόβα για τις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου θεωρείται η χθεσινή (26/03/2017) νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου Ζάαρλαντ της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΟΡΑ 10 ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΖΑΑΡΛΑΝΤ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα, το κόμμα της Μέρκελ εξασφάλισε το 40,7% των ψήφων, ανεβάζοντας τα ποσοστά του στο κρατίδιο κατά 5,5%, ενώ τουλάχιστον δέκα μονάδες πίσω βρέθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς και συγκεκριμένα στο 29,6%, που έχασε μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, μεγάλη θεωρείται η ήττα του αριστερού Die Linke που έμεινε στο 12,9%, χάνοντας 3,2 μονάδες, ενώ αποδυναμωμένοι εμφανίζονται και οι Πράσινοι που συγκέντρωσαν μόλις 4% σε ψήφους.

Προβληματισμό, εξάλλου, προκαλεί η εμφάνιση στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζάαρλαντ του ξενοφοβικού κόμματος AfD, με ποσοστό 6,2%.

Ανάμεικτα συναισθήματα

Πηγές της Καγκελαρίας εξέφρασαν μια πρώτη ανακούφιση για τη νίκη του CDU, που τα τελευταία χρόνια δεν είχε κατορθώσει να κερδίσει καμία εκλογική μάχη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Από πλευράς SPD, ωστόσο, η δυσφορία υπήρξε έκδηλη, καθώς το αποτέλεσμα διέψευσε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είχαν δείξει ότι Μέρκελ και Σουλτς θα δίνουν μάχη στήθος με στήθος έως τη διεξαγωγή των εκλογών που θα αναδείξουν το νέο καγκελάριο της χώρας.

Ο ίδιος ο κ. Σουλτς, αν και αναγνώρισε την ήττα του, έσπευσε, πάντως, να δηλώσει πως ο δρόμος μέχρι την τελική μάχη είναι ακόμη μακρύς κι ότι οι εκλογές δεν είναι ένας αγώνας σπριντ, αλλά ένας μαραθώνιος.

Υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου 2017.

Ωστόσο, οι δύο υποψήφιοι για την Καγκελαρία θα διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους στις 07/05/2017, οπότε διεξάγονται οι τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τις γερμανικές εκλογές

Σχετικές ειδήσεις