ΚΟΣΜΟΣ

Πόλη - φάντασμα η Στοκχόλμη: Συνελήφθη άνδρας που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης

Πόλη - φάντασμα η Στοκχόλμη: Συνελήφθη άνδρας που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης

Ένας άνδρας συνελήφθη στο βόρειο τμήμα της Στοκχόλμης, στην περιοχή Märstaκαι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (07/04) στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, ανέφεραν πηγές που δεν κατονομάζονται στην εφημερίδα Aftonbladet.

Ο άνδρας, ο οποίος είναι ελαφρά τραυματισμένος, είπε πως είναι ο δράστης της επίθεσης.

Ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε πλήθος πεζών σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15 στο κέντρο της Στοκχόλμης δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.

Σύμφωνα με τις αρχές, νωρίς το βράδυ συνελήφθη ένας άνδρας σε προάστιο στα βόρεια της Στοκχόλμης, αλλά δεν πρόκειται για τον οδηγό του οχήματος. Ο άνδρας αυτός, που έχει ταυτοποιηθεί, έμοιαζε στην περιγραφή του προσώπου που αναζητούσε η αστυνομία.

«Ζητήσαμε από το κοινό πληροφορίες και δώσαμε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός προσώπου που μας ενδιέφερε. Το πρόσωπο που συνελήφθη μοιάζει στην περιγραφή, κάτι που σημαίνει ότι ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για αυτόν», είπε ο αστυνομικός διευθυντής Γιαν Έβενσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι αρχές έχουν επίσης ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, τονίζοντας ότι η χώρα είναι ενωμένη και ότι το μίσος δεν πρόκειται ποτέ να υπονομεύσει τις αξίες της.

«Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν θα πετύχουν ποτέ. Ξέρουμε ότι οι εχθροί μας είναι αυτοί οι στυγεροί δολοφόνοι, δεν είμαστε εχθροί μεταξύ μας. Το μήνυμά μας θα είναι πάντα ξεκάθαρο: δεν θα μας υποτάξετε, δεν θα ελέγξετε τις ζωές μας, δεν θα νικήσετε ποτέ», πρόσθεσε.

Η Αστυνομία της Σουηδίας είχε εξαπολύσει «ανθρωποκυνηγητό» για τον εντοπισμό ενός άνδρα που θεωρούταν ως ύποπτος για την επίθεση στην «καρδιά» της Στοκχόλμης.

drastis

Ανακρίνουν άλλα δύο άτομα

Νωρίτερα η αστυνομία της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι ανακρίνει άλλα δύο πρόσωπα σε σχέση με τη φονική επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι προχωρήσαμε στην προσαγωγή δύο ανθρώπων προκειμένου να υποβληθούν σε ανάκριση, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ύποπτοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λαρς Μπίστρομ.

«Θέλουμε να μιλήσουμε σε όλους όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικά με αυτό και πολλές φορές είναι καλύτερο να δίνουν κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα παρά στον τόπο όπου εκτυλίχθηκε το περιστατικό», συμπλήρωσε.

Δείτε βίντεο από τις προσαγωγές:

«Πόλη – φάντασμα» η Στοκχόλμη

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η πρωτεύουσα της Σουηδίας μετά το τρομοκρατικό – όπως όλα δείχνουν – χτύπημα σε πολυσύχναστο δρόμο της. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά και οι δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός. Οι κάτοικοι της πόλης που προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν ότι και η χώρα τους έχει μπει στο στόχαστρο των τρομοκρατών, παροτρύνονται από την σουηδική αστυνομία να παραμείνουν στα σπίτια τους. Άλλωστε οι συγκοινωνίες υπολειτουργούν, ενώ μεγάλο μέρος του μετρό και του σιδηροδρομικού δικτύου παραμένει κλειστό.

poli

Το κέντρο βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό και οι δρόμοι της πόλης είναι σχεδόν άδειοι.

kentrik

Η στιγμή που το φορτηγό «θερίζει» κόσμο στη Στοκχόλμη

Νέα σοκαριστικά πλάνα από την τρελή πορεία του φορτηγού έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας. Στο βίντεο, από κλειστό κύκλωμα τηλεόραση, φαίνονται πανικόβλητοι άνθρωποι να τρέχουν μέσα στο μαγαζί για να σωθούν από το φορτηγό που κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη των 80 χλμ.

Τέσσερις οι νεκροί - Δεκάδες οι τραυματίες

Η επίθεση που διαπράχθηκε στη Στοκχόλμη είχε αποτέλεσμα συνολικά τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι δεκαπέντε να τραυματιστούν, εκ των οποίων εννέα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ανακοίνωσαν οι σουηδικές υγειονομικές αρχές. Ανάμεσα στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν είναι και παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

swee01 1

«Τα νοσοκομεία της περιοχής μπορούν να επιβεβαιώσουν μέχρι στιγμής ότι ένα πρόσωπο απεβίωσε στο νοσοκομείο (...) 15 ενήλικοι και ανήλικοι που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται. Οι εννέα εξ αυτών είναι σοβαρά τραυματισμένοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση των σουηδικών υγειονομικών αρχών.

Το χρονικό της τραγωδίας

fortig2

Στις τέσσερις το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στον πλέον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Στοκχόλμης τον Drottniggatan, βρίσκονταν εκατοντάδες πολίτες. Ξαφνικά, ένα φορτηγό ανέπτυξε ταχύτητα, μπήκε ανάποδα στον πεζόδρομο, παρέσυρε άγνωστο αριθμό πεζών πριν καταλήξει και να «καρφωθεί» σε ένα πολυκατάστημα.

Το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είναι κλεμμένο και ανήκει στην εταιρεία ζυθοποιίας Spendrups, η οποία έβγαλε την εξής ανακοίνωση: «Το φορτηγό μας έχει εμπλακεί. Μιλήσαμε με τον οδηγό μας και είπε ότι παρέδιδε μια παραγγελία, βγήκε από το φορτηγό και κάποιος πήδηξε μέσα και το έκλεψε. Ο οδηγός δεν έχει τραυματιστεί και τώρα μιλάει με την αστυνομία».

Οι αρχές της αστυνομίας ερεύνησαν εξονυχιστικά το φορτηγό, στο οποίο δεν βρέθηκαν εκρηκτικά.

Λεβέν: Η χώρα «δέχθηκε επίθεση»

tromokr copy

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε ότι η χώρα του έγινε στόχος «επίθεσης», αφήνοντας να εννοηθεί πως θεωρεί πως το συμβάν ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

«Η Σουηδία υπέστη επίθεση», καθώς «όλα μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι επρόκειτο για μια επίθεση», είπε ο Λεβέν.
Ο Λεβέν, ο οποίος τη στιγμή που σημειώθηκε η επίθεση βρισκόταν καθ' οδόν προς το Γκέτεμποργκ, έκανε αναστροφή και επέστρεψε στην πρωτεύουσα.

Τα γραφεία της σουηδικής κυβέρνησης έχουν κλείσει και όλοι οι υπουργοί είναι ασφαλείς, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στο Reuters.

Περιορίστηκε η κυκλοφορία οχημάτων στη Γέφυρα Ερεσούντ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στη Γέφυρα Ερεσούντ, που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία, περιορίστηκε εν μέρει κατόπιν αιτήματος της σουηδικής αστυνομίας, μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Στοκχόλμη, ανακοίνωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται τη γέφυρα.

Λίγο νωρίτερα, η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SJ ανέφερε ότι ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια των τρένων από και προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της σουηδικής πρωτεύουσας για το υπόλοιπο της ημέρας σήμερα.

Πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ, skynews,reuters,mirror

Σχετικές ειδήσεις