ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Χοακίν Ναβάρο-Βαλς

Πέθανε ο Χοακίν Ναβάρο-Βαλς

Ο Ισπανός Χοακίν Ναβάρο-Βαλς, ο οποίος υπήρξε επί 22 χρόνια ο αποκλειστικός και πανίσχυρος εκπρόσωπος του πάπα Ιωάννη Παύλου 2ου, πέθανε χθες το βράδυ (5/7) στη Ρώμη σε ηλικία 80 ετών από τις συνέπειες ενός καρκίνου, ανακοίνωσαν το Βατικανό και το Opus Dei.

Πρώτος λαϊκός που διορίσθηκε ποτέ στη θέση αυτή, ο Χοακίν Ναβάρο-Βαλς, ένας ψυχίατρος που δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα και πρώην δημοσιογράφος, ήταν μέλος του Opus Dei, ενός συντηρητικού θεσμού με επιρροή στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου του ποντιφικάτου του Ιωάννη Παύλου 2ου, που σηματοδοτήθηκε από τη μακρά ασθένεια του επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας, ο Χοακίν Ναβάρο-Βαλς είχε γίνει η σχεδόν μοναδική πηγή πληροφοριών του Βατικανού.

Είχε εγκαταλείψει τα καθήκοντά του 15 μήνες μετά τον θάνατο του μέντορά του, του Ιωάννη Παύλου 2ου, και είχε αντικατασταθεί από τον πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, έναν ιταλό Ιησουίτη που έμεινε στη θέση αυτή δέκα χρόνια.

Τη διεύθυνση της υπηρεσίας Τύπου του Βατικανού έχει εδώ και έναν χρόνο ένας αμερικανός πρώην δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου Fox News, ο Γκρεγκ Μπερκ, ο δεύτερος λαϊκός του Opus Dei που κατέχει τη θέση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις