ΚΟΣΜΟΣ

Στον Καζούο Ισιγκούρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017

Στον Καζούο Ισιγκούρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017

Στον ιαπωνικής καταγωγής Βρετανό συγγραφέαΚαζούο Ισιγκούρο απένειμε η Σουηδική Ακαδημία το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017.

Όπως αναφέρει η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της, πρόκειται για έναν συγγραφέα που «στα μυθιστορήματά του, που έχουν μεγάλη συναισθηματική δύναμη, αποκάλυψε την άβυσσο κάτω από την απατηλή αίσθηση της σύνδεσης με τον κόσμο». Το βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ).

Μιλώντας στο BBC, ο Ισιγκούρο έκανε λόγο για μία υπέροχη τιμή, «κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος».

Όπως είπε, ελπίζει ότι το βραβείο Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για το καλό. «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή», τόνισε ο συγγραφέας και πρόσθεσε: «Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ' ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας».

Στο παρελθόν, ο Ισιγκούρο, είχε δηλώσει: «ως συγγραφέας ενδιαφέρομαι περισσότερο για το τι λένε οι άνθρωποι στους εαυτούς τους ότι συνέβη, παρά για το τι πραγματικά συνέβη».

Η στιγμή της ανακοίνωσης:

Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954 και στην ηλικία των πέντε ετών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Βρετανία.

Με το πρώτο του μυθιστόρημα «A pale view of hills» (1982), κέρδισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι, ενώ το δεύτερο μυθιστόρημά του «An artist of the floating world» (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο και ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Booker.

Το βιβλίο με το οποίο έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο, είναι το «The remains of the day» ("Τα απομεινάρια μιας μέρας"), το 1989, με το οποίο και κέρδισε το βραβείο Booker. Το εν λόγω βιβλίο μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα και έγινε ταινία.

Το 1995 κυκλοφόρησε το επόμενο μυθιστόρημά του «The unconsoled» και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτενχαμ, ενώ το 2000 κυκλοφόρησε το «When we were orphans». Ο Ισιγκούρο χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων το 1998.

Πέρυσι, η επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας να απονείμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Αμερικανό Μπομπ Ντίλαν, είχε χαρακτηριστεί ως αμφιλεγόμενη και είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, γι' αυτό και η φετινή βράβευση του Ισιγκούρο σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο «παραδοσιακή ερμηνεία» της λογοτεχνίας.

Σχετικές ειδήσεις