ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρόβατα είναι ικανά να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα από φωτογραφίες!

Τα πρόβατα είναι ικανά να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα από φωτογραφίες!

Τα πρόβατα μπορούν να εκπαιδευτούν για να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα από φωτογραφίες, όπως αποκάλυψαν πειράματα επιστημόνων στη Βρετανία.

Τα συμπαθή ζώα απέδειξαν ότι είναι σε θέση να ξεχωρίσουν είτε μια διασημότητα, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, είτε την εικόνα του ανθρώπου που τα περιποιείται, ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί εκπαίδευση.

Η μελέτη των ερευνητών του Τμήματος Φυσιολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζένι Μόρτον, που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό "Open Science" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα για τη μελέτη των νοητικών ικανοτήτων των προβάτων, τα οποία η κοινή γνώμη δεν θεωρεί ιδιαίτερα έξυπνα (αλλά αυτό μάλλον δεν ισχύει).

Τα πρόβατα έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος εγκεφάλου και διακρίνονται για την μακροζωία τους, γι' αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιούνται για τη μελέτη ανθρώπινων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Χάντιγκτον.

Η αναγνώριση προσώπων είναι μια από τις σημαντικότερες ικανότητες του κοινωνικού εγκεφάλου των ανθρώπων. Μαζί με μερικά άλλα ζώα, όπως οι σκύλοι και οι μαϊμούδες, τα πρόβατα είναι κοινωνικά ζώα ικανά να αναγνωρίζουν άλλα πρόβατα και επίσης -όπως αποδεικνύεται- ανθρώπινα πρόσωπα.

Σχετικές ειδήσεις