ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Στο δικαστήριο η Αουνγκ Σαν Σου Κι, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα

Μιανμάρ: Στο δικαστήριο η Αουνγκ Σαν Σου Κι, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα

Η Αουνγκ Σαν Σου Κι εμφανίστηκε μέσω βιντεο-κλήσης στο δικαστήριο, ακριβώς ένα μήνα μετά τη σύλληψή της από τους πραξικοπηματίες που κατέλαβαν με τη βία την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης πρώην ηγέτης της Μιανμάρ, που κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία, είναι καλά στην υγεία της και ζήτησε να δει τους δικηγόρους της.

Η γυναίκα που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με την ταραγμένη πολιτική ιστορία της ασιατικής χώρας αντιμετώπιζε αρχικά δύο κατηγορίες για παράνομη εισαγωγή φορητών ραδιο-τηλέφωνων και παραβίαση του νόμου για τις φυσικές καταστροφές. Στις κατηγορίες αυτές όμως προστέθηκαν νέες, όπως η παραβίαση των κανονισμών για τον κορονοϊό, κατά την διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι ποινή θα μπορούσαν να επιφέρουν οι νέες κατηγορίες, ενώ η δίκη της αναβλήθηκε για τις 15 Μαρτίου.

Η δημοτικότητα της Σου Κι έχει αυξηθεί στη Μιανμάρ μετά τη σύλληψή της, εκτός συνόρων ωστόσο η φήμη της εξακολουθεί να αμαυρώνεται από τους ισχυρισμούς ότι απέστρεψε την εθνοκάθαρση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Την ίδια στιγμή στη Μιανμάρ συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος. Tην Κυριακή στην πιο αιματηρή ημέρα των τελευταίων εβδομάδων, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος από την 1η Φεβρουαρίου, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Κι και πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματός της. Οι πραξικοπηματίες ισχυρίζονται ότι έγινε νοθεία στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Όλα δείχνουν παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου - Αγωνία για τις μεταλλάξεις