ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Όλα δείχνουν παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου - Αγωνία για τις μεταλλάξεις

Κορονοϊός: Όλα δείχνουν παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου - Αγωνία για τις μεταλλάξεις

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει για τις αντοχές του ΕΣΥ, με τα νοσοκομεία της Αττικής να έχουν «φουλάρει» και τις κλίνες ΜΕΘ Covid-19 να είναι πια ελάχιστες. Την ίδια ώρα οι μεταλλάξεις, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 1.000 στη χώρα μας ανησυχούν ιδιαιτέρως τους ειδικούς, οι οποίοι δείχνουν νέα παράταση στο lockdown, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, καθώς οι συνθήκες «ασφυξίας» που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό. Μάλιστα οι υγειονομικές αρχές έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο για το ΕΣΥ, δεδομένου ότι οι νοσηλείες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα και την προσεχή εβδομάδα.

Τα κρούσματα την Κυριακή ξεπέρασαν τα 1.200, καταγράφοντας ρεκόρ για την συγκεκριμένη μέρα, παρά τα περιοριστικά μέτρα, με την κατάσταση στην Αττική, να είναι δραματική και τους ειδικούς να τοποθετούν την αποκλιμάκωση στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Μάλιστα το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί παράταση 1 βδομάδα το lockdown.

«Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

Παράλληλα, σημείωσε πως από τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό ενώ σημείωσε πως όσο υπάρχει ο κορονοϊός θα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης .

«Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», τόνισε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 και υπογράμμισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο», ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και για τους τρόπους διαχείρισής της. Πρότεινε ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων, ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θέμης Αδαμαντίδης: Αυτός είναι ο τραγουδιστής που συνελήφθη σε παράνομο καζίνο στην Κυψέλη