ΚΟΣΜΟΣ

Δημοπρασία - ρεκόρ εν μέσω lockdown: 62 εκατ. δολάρια για τον μεγαλύτερο πίνακα

Δημοπρασία - ρεκόρ εν μέσω lockdown: 62 εκατ. δολάρια για τον μεγαλύτερο πίνακα

Ο Βρετανός εικαστικός Σάσα Τζάφρι πέρασε τους τελευταίους 8 μήνες ζωγραφίζοντας έναν πίνακα 1900 τετραγωνικών χιλιομέτρων (!) στην έρημη αίθουσα δεξιώσεων ενός ξενοδοχείου στο Ντουμπάι. Oταν τελείωσε, είχε φτιάξει ένα έργο Τέχνης που είχε την έκταση  δύο γηπέδων ποδοσφαίρου μπάσκετ και μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες !

Το έργο του με την ονομασία «Το Ταξίδι της Ανθρωπότητας» ο μεγαλύτερος πίνακας ζωγραφικής στον κόσμο, πουλήθηκε έναντι 62 εκατομμυρίων δολαρίων στο Γάλλο επενδυτή Αντρέ Αμπντούν, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.


Ο καλλιτέχνης σκόπευε να πουλήσει τον πίνακα σε 70 τεμάχια για να διαθέσει τα έσοδα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για άπορα παιδιά. Πουλήθηκε ωστόσο ακέραιος, «πιάνοντας» μάλιστα τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία για έργο που φιλοτεχνήθηκε από καλλιτέχνη εν ζωή.


Ο 44χρονος ζωγράφος θεωρούσε ότι το έργο του θα "έπιανε" στην καλύτερη περίπτωση 30 εκατομμύρια δολάρια και όταν συνειδητοποίησε οτι το ποσό ήταν σχεδόν διπλάσιο ένιωσε κάτι παραπάνω από ενθουσιασμό.«Ήμουν πραγματικά συγκλονισμένος από αυτό που συνέβη: να συγκεντρώσω αυτό το χρηματικό ποσό από έναν πίνακα μέσα σε μια νύχτα» είπε.

Τα χρήματα θα "πάνε" σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για παιδιά


Ο Σάσα Τζάφρι θα διαθέσει το ποσό σε οργανώσεις όπως η Unicef, η Unesco , η Global Gift Foundation και η Dubai Cares με σκοπό να βοηθήσει παιδιά σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία και η Νότιος Αφρική.


Τα χρήματα θα διατεθούν για υγειονομική περίθαλψη και τη δημιουργία δικτύων αποχέτευσης στις «φτωχότερες κοινότητες στον κόσμο» ,αλλά και για τη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο, ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες. Το μεγαλύτερο χάσμα αυτή τη στιγμή στην κόσμο λέει ο Σάσα Τζάφρι είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ίντερνετ και εκείνους που δεν έχουν.

Πηγή έμπνευσης, ζωγραφιές με συναισθήματα παιδιών εν μέσω lockdown


Η έμπνευσή του άλλωστε ήταν οι ζωγραφιές που του έστειλαν παιδιά από ολόκληρο τον κόσμο. Το εγχείρημα των ρεκόρ ξεκίνησε όταν ζήτησε από παιδιά να του στείλουν ζωγραφιές με τα συναισθήματά τους εν μέσω πανδημίας. Πήρε απαντήσεις από 140 χώρες του κόσμου. «Εμείς οι ενήλικες περάσαμε δύσκολα τους τελευταίους μήνες, με αγωνία και άγχος, με φόβο. Αλλά σκεφτείτε πώς νιώθει ένα τετράχρονο» είπε.

Αμέσως μετά στρώθηκε στη δουλειά, ζωγραφίζοντας ατελείωτες ώρες κάθε μέρα στο κλειστό για τους επισκέπτες ξενοδοχείο Atlantis. Kατά τη διάρκεια της διαδικασίας μάλιστα χρειάστηκε μια επείγουσα επέμβαση στη σπονδυλική του στήλη, ενώ τραυμάτισε τη λεκάνη και τα πόδια του.


Βρισκόταν σε έκσταση εξηγεί οπότε δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που έκανε στο σώμα του. «Ήμουν σε βαθιά κατάσταση διαλογισμού. Κοίταζα όλη τη δουλειά των παιδιών και άρχισα να ζωγραφίζω υποσυνείδητα…Τίποτα δεν είχε προγραμματιστεί. Δεν υπήρχαν σκίτσα. Δεν υπήρχαν σχέδια. Έβαλα χρώμα και μετά έβαλα άλλο ένα στρώμα και άλλο ένα στρώμα, απλά ακολουθούσα τα συναισθήματά μου, μέχρι που συνέβη κάτι μαγικό." εξηγεί.

Ρεκόρ Γκίνες για την "Εμπνευσμένη Ανθρωπότητα"


Το Σεπτεμβριο η ζωγραφιά του μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο έργο Τέχνης που δημιουργήθηκε ποτέ σε καμβά.


Όσο για τον αγοραστή έχει ένα υπέροχο όραμα για τον πίνακα όπως εξηγεί ο Σάσα Τζάφρι. Θέλει να χτίσει ένα μουσείο όπου θα φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων και ο πίνακας «Το Ταξίδι της Ανθρωπότητας». Οι δύο άνδρες φιλοδοξούν να κατασκευάσουν από κοινό ένα ίδρυμα Τέχνης και Πολιτισμού που θα εμπνέει τις επόμενες γενιές και θα τις κάνει να αγαπήσουν την Τέχνη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr: Υψίστης συμβολικής σημασίας η επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν