ΚΟΣΜΟΣ

Παλάτι του Μπάκιγχαμ: «Η οικογένεια έχει ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων» λέει βασιλικός βιογράφος

Παλάτι του Μπάκιγχαμ: «Η οικογένεια έχει ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων» λέει βασιλικός βιογράφος

Tα «απόνερα» της εκρηκτικής συνέντευξης που έδωσε πρόσφατα το ζεύγος του Σάσεξ εξακολουθούν να προκαλούν αναταράξεις. Σχεδόν ένα μήνα μετά τις δηλώσεις του Πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα Γουίνφρεϊ, τα σχόλια, οι απαντήσεις και οι επικρίσεις συνεχίζονται.

Νέο κεφάλαιο στο «σίριαλ Σάσεξ-Μπάκιγχαμ» γράφει ο βιογράφος της Νταϊάνα Αντριου Μόρτον, με αφορμή τις αποκαλύψεις της Μέγκαν για την ψυχική της υγεία και τον αυτοκτονικό ιδεασμό από τον οποίο υπέφερε, χωρίς να λάβει υποστήριξη, όπως είχε τονίσει.


Είναι ο άνθρωπος που είχε υπογράψει το βιβλίο με τίτλο «Νταϊάνα- Η Αληθινή της Ιστορία» (Diana:Her True Story) που κυκλοφόρησε το 1992 και έγινε αμέσως μπεστ σέλερ. Ο Μόρτον παρουσίαζε στο κοινό ένα πορτρέτο της «πριγκίπισσας του λαού», με προσωπικές λεπτομέρειες για τις διατροφικές διαταραχές, τις απόπειρες αυτοκτονίες και τις υποψίες ότι ο Κάρολος την απατούσε με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Η αποκαλυπτική εκείνη βιογραφία σήμανε την αρχή του τέλους για το γάμο της Νταϊανα με τον Πρίγκιπα Κάρολο και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Οι...συνεδρίες και τα ψυχολογικά προβλήματα των γαλαζοαίματων

Ο Μόρτον ισχυρίζεται λοιπόν ότι πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν ζητήσει βοήθεια από επαγγελματίες για ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν γι’ αυτό και δηλώνει «έκπληκτος» από τις αποκαλύψεις της έκπτωτης πριγκίπισσας ότι της αρνήθηκαν ψυχολογική υποστήριξη.

Ακόμη και η βασίλισσα Ελισάβετ είχε καταφύγει σε ειδικό το «Annus horribilis» 1992 αποκαλύπτει ο βασιλικός βιογράφος. Και αυτό γιατί το δύσκολο εκείνο έτος για τη μοναρχία, το «απαίσιο έτος» όπως το είχε χαρακτηρίσει η ίδια η μονάρχης δυσκολευόταν να χαλαρώσει…ακόμη και να αναπνεύσει.

Βοήθεια ειδικού είχε ζητήσει επίσης η αδερφή της βασίλισσας Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε καταφύγει σε έναν ψυχολόγο της Harley Street. Αιτία η κατάθλιψη από την οποία υπέφερε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο γάμος της με τον φωτογράφο Άντονι Άρμστρονγκ-Τζόουνς, κόμη του Σνόουντον.

Η «θλιμμένη Πριγκίπισσα» Μαργαρίτα και...η μάχη με την κατάθλιψη


Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα σύμφωνα με τους επίσημους βιογράφους της βασιλικής οικογένειας ήταν η πρώτη γαλαζοαίματη που...μάλλον ευχόταν να είχε γεννηθεί κοινή θνητή. Το βασιλικό πρωτόκολλο και η αδερφή της, βασίλισσα Ελισάβετ, δεν της επέτρεπαν να παντρευτεί τον μεγάλο της έρωτα, το σμηναγό Πίτερ Τάουνσεντ. Μετά το χωρισμό τους, φέρεται να μελαγχόλησε.


Όταν έμαθε ότι εκείνος παντρεύτηκε μία άλλη γυναίκα, η Πριγκίπισσα παντρεύτηκε τον φωτογράφο Άντονι Ρόμπερτ Τζόουνς. Καθώς ο γάμος της άρχισε να διαλύεται, τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε σοβάρεψαν, με τους φίλους της να αποκαλύπτουν ότι καπνίζει και πίνει υπερβολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε λάβει υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών όταν ο κατά 17 χρόνια νεότερος εραστής της, Ρόντι Λιουέλιν είχε φύγει για ένα ταξίδι στο εξωτερικό το 1974.

«Ανήκαν σε μία γενιά που οι άνθρωποι αν έκανε κρύο, φορούσαν πουλόβερ, δεν άνοιγαν τη θέρμανση. Έκαναν επιδιορθώσεις και όχι ριζικές τομές, οι άνθρωποι δεν μιλούσαν για την ψυχική ασθένεια. Παρ’όλα αυτά η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα έλαβε ψυχολογική βοήθεια, ακόμη και η βασίλισσα κατά τo annus horribilis όπως το είχε χαρακτηρίσει, δέχθηκε βοήθεια για να αναπνεύσει και να διώξει το άγχος. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο η βασιλική οικογένεια έχει ιστορικό στο να ζητάει βοήθεια από επαγγελματίες για ψυχολογικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της».

"Καταπέλτης" για τη συνέντευξη των Σάσεξ ο βιογράφος της Νταϊάνα


Κατά τα άλλα, ο Άντριου Μόρτον λέει ότι η συνέντευξη των Σάσεξ τον άφησε «με περισσότερα ερωτήματα, παρά απαντήσεις». Πόσο μάλλον όπως λεει από τη στιγμή που ο Πρίγκιπας Χάρι ασχολείται ιδιαίτερα με τα ζητήματα ψυχικής υγείας και η νονά του Τζούλια Σάμιουλ, είναι γνωστή ψυχοθεραπεύτρια με την οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία. «Με δεδομένα όλα τα παραπάνω αυτός ο ισχυρισμός του ζεύγους (ότι δεν μπορούσαν να λάβουν βοήθεια) με μπέρδεψε» καταλήγει.


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η 39χρονη Μέγκαν δήλωσε ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε μία από τις καλύτερες φίλες της Νταϊάνα όταν έδινε μάχη με τους…δαίμονές της, επειδή ένιωθε ότι δεν τη στήριζε το παλάτι. Με δάκρυα στα μάτια αποκάλυψε ότι το άγχος της βασιλικής ζωής την οδήγησε να σκέφτεται την αυτοκτονία όταν ήταν πέντε μήνες έγκυος στον πρωτότοκο γιό τους τον Άρτσι.

Η δούκισσα του Σάσεξ είπε στην Όπρα ότι «δεν μπορούσε να μείνει μόνη της» και είχε δηλώσει στο σύζυγό της Χάρι ότι «δεν ήθελε να ζει πια» ,αποκαλύπτοντας ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του Μπάκιγχαμ αγνόησε την έκκλησή της για βοήθεια επειδή δεν ήταν «αμειβόμενη» υπάλληλος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Η πιο δύσκολη εξίσωση! Τα νέα δεδομένα για λιανεμπόριο, σχολεία, διαδημοτικές μετακινήσεις