ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Η πιο δύσκολη εξίσωση! Τα νέα δεδομένα για λιανεμπόριο, σχολεία, διαδημοτικές μετακινήσεις

Lockdown: Η πιο δύσκολη εξίσωση! Τα νέα δεδομένα για λιανεμπόριο, σχολεία, διαδημοτικές μετακινήσεις

Προβληματισμός στην κυβέρνηση αλλά και αισιοδοξία για βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες μέρες - Το σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα με προσεχτικά βήματα.

Σε δύσκολη εξίσωση αναδεικνύεται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά την έκρηξη των κρουσμάτων και το νέο ρεκόρ των διασωληνωμένων.

Στη σημερινή τους συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις για την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεν προβληματισμός, ωστόσο θεωρείται πως τα self test και συνέχιση των εμβολιασμών θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό για να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Το σχέδιο και οι... αστερισκοι

Η κυβέρνηση συζητά το μείγμα των μέτρων προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσματικά. Αυτό απαιτεί δικλίδες αποσυμπίεσης ώστε να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης. Στόχος είναι μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με ασφάλεια.

Οι πολίτες είναι κουρασμένοι και το νέο μείγμα μέτρων θα πρέπει να τους δίνει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, ο οποίος με τη σειρά του θα συμβάλλει στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ελεγχόμενες δραστηριότητες ενέχουν περιορισμένη μετάδοση του ιού, ειδικά σε σχέση με περιπτώσεις ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού. Σε αυτό το μέτωπο θα βοηθήσει πολύ το εργαλείο των self-tests που θα είναι διαθέσιμο από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στην επιτροπή των ειδικών, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη, ένα πλαίσιο στρατηγικής συνυπολογίζοντας το νέο συμπληρωματικό εργαλείο των αυτοδιαγνωστικών τεστ, τον εμβολιασμό και τους χιλιάδες στοχευμένους ελέγχους που γίνονται κάθε μέρα από τον ΕΟΔΥ, καθώς και τον καλό καιρό.

Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει να ενταθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα. Και μπορεί στο κυβερνητικό επιτελείο να αναγνωρίζουν την κόπωση του πληθυσμού και να έχουν αποφασίσει να δώσουν ανάσες, ωστόσο η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλές φορές, δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά.

Υπό αυτές τις συνθήκες το αρχικό χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ίσως αναπροσαρμοστεί. Ωστόσο η βασική στόχευση που αφορά στην αποσυμπίεση και όχι στην χαλάρωση δεν αλλάζει και το μόνο που μένει είναι να αποφανθούν οι ειδικοί για το τι θα ανοίξει και πότε και στη συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις από την κυβέρνηση.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο το σενάριο που εξετάζεται είναι ή άνοιγμα των μικρών καταστημάτων με click away στις 5 Απριλίου, ενώ υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν πως θα πρέπει τα καταστήματα να ανεβάσουν ρολά στις 12 Απριλίου.

Γρίφος αποτελεί και το άνοιγμα των σχολείων, με πιθανότερη εξέλιξη την επαναλειτουργία των λυκείων λόγω των πανελληνίων εξετάσεων.

Για τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο φαίνεται πως παραμένει επί τάπητος η απελευθέρωση, ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια.

Σχετικά με την εστίαση, η συζήτηση για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.