ΚΟΣΜΟΣ

«Η ΕΕ το ζήτησε έτσι»: Τι λένε οι Τούρκοι για το «sofagate» και την προσβολή στην φον ντερ Λάιεν

«Η ΕΕ το ζήτησε έτσι»: Τι λένε οι Τούρκοι για το «sofagate» και την προσβολή στην φον ντερ Λάιεν
YouTube screenshot

Την πλευρά της ΕΕ κατηγορούν τουρκικές πηγές για το αποκαλούμενο «sofagate» κατά την επίσκεψη των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Τουρκία.

Κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έμεινε για μερικές αμήχανες στιγμές όρθια, καθώς υπήρχαν πολυθρόνες για τον Σαρλ Μισέλ και τον Ερντογάν, μα όχι για την ίδια. Εν τέλει, έκατσε σε έναν καναπέ, σε μια εξέλιξη που προκάλεσε δυσάρεστες εντυπώσεις, εκλαμβανόμενη από πολλούς ως μια εσκεμμένα υποτιμητική κίνηση από την τουρκική πλευρά.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Daily Sabah, τουρκικές πηγές ρίχνουν την ευθύνη στην πλευρά της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως φταίει το πρωτόκολλο της ΕΕ και ότι η συγκεκριμένη διαρρύθμιση προτάθηκε από την ίδια την ΕΕ εν όψει της συνάντησης. Η Τουρκία, τονίζουν, υποδέχτηκε τους δύο αξιωματούχους της ΕΕ με ευγένεια και τηρώντας το διεθνές πρωτόκολλο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντηση με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του: «Αυτές οι κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας είναι άδικες. Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες και δεν υποδέχεται καλεσμένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και τηρήθηκε εντός του πλαισίου της διεθνώς γνωστής τουρκικής φιλοξενίας» δήλωσε, προσθέτοντας πως «ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις της πλευράς της ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως η διαρρύθμιση των καθισμάτων έγινε σύμφωνα με τις προτάσεις τους. Οι μονάδες πρωτοκόλλου μας είχαν προηγουμένως συναντηθεί και τα αιτήματά τους υλοποιήθηκαν» πρόσθεσε.

Ανάρτηση στο Facebook με την οποία έδωσε εξηγήσεις για το λόγο για τον οποίο δεν αντέδρασε όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε όρθια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Σαρλ Μισέλ υποστηρίζει ότι δεν έδειξε αναισθησία και ότι η μη αντίδραση του οφείλεται στο ότι επιλέχθηκε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λύκεια: Με σχολική κάρτα και self test επιστρέφουν οι μαθητές - Τι θα γίνει με Γυμνάσια, Δημοτικά