ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ιερουσαλήμ: Η Χαμάς λέει πως εκτόξευσε πάνω από 100 ρουκέτες κατά του Ισραήλ

Κρίση στην Ιερουσαλήμ: Η Χαμάς λέει πως εκτόξευσε πάνω από 100 ρουκέτες κατά του Ισραήλ
AP Images

Πάνω από 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν συνολικά σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε η Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με αντίποινα. 

Το παλαιστινιακό κίνημα τόνισε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ «σε απάντηση στα εγκλήματά του και στην επιθετικότητά του εναντίον της Ιεράς Πόλης», μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας, με επίκεντρο την Πλατεία Τεμενών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε πως 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εννιά παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα- μεταξύ των νεκρών, όπως αναφέρθηκε, ήταν ένα παιδί κάτω των 10 ετών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως χτύπησε πολλαπλούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας «δύο εκτοξευτές ρουκετών, δύο στρατιωτικά φυλάκια και οκτώ μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή» εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Ισραήλ σήμερα το απόγευμα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχόμενος ότι θα δοθεί ισχυρή απάντηση από το εβραϊκό κράτος.

Στο μεταξύ, ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ «απαράδεκτη κλιμάκωση» μετά τις βίαιες συγκρούσεις στην πόλη.

Επίσης, αρκετές χιλιάδες Ιορδανοί διαδήλωσαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμμάν, ζητώντας από την κυβέρνησή τους να ακυρώσει την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Η Ιορδανία, που απέκτησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 1994, κάλεσε τον Ισραηλινό επιτετραμμένο στο Αμμάν για να εκφράσει την καταδίκη της ως προς αυτές που χαρακτήρισε ως ισραηλινές «επιθέσεις εναντίον πιστών» γύρω από το Αλ Άκσα, στην Παλιά Πόλη.

Οι εντάσεις στην περιοχή είναι στα ύψη μετά τα επεισόδια στο Αλ Άκσα. Σημειώνεται πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ενίσχυσαν την παρουσία τους στα σύνορα, ενώ ανέστειλαν για μία ημέρα μια μεγάλης κλίμακας άσκηση, προκειμένου να ετοιμαστούν για πιθανή κλιμάκωση. Στο νότιο Ισραήλ οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους περιοχών στα σύνορα με τη Γάζα να μείνουν στα σπίτια τους και κοντά σε καταφύγια μέχρι νεωτέρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν επιτρέπει σε κανέναν να την απειλεί