ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση έντασης στην Ιερουσαλήμ: Βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς

Γάζα
AP

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι εννιά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Γάζα, μετά από εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ. Μεταξύ των νεκρών, όπως ανακοινώθηκε, είναι και τρία παιδιά. 

Από πλευράς του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση- απάντηση στις ρουκέτες από τη Γάζα. Σύμφωνα με τον στρατό, σκοτώθηκαν τρία μέλη της Χαμάς.

Οι εντάσεις στην περιοχή είναι στα ύψη μετά τα επεισόδια στο Αλ Άκσα. Σημειώνεται πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ενίσχυσαν την παρουσία τους στα σύνορα, ενώ ανέστειλαν για μία ημέρα μια μεγάλης κλίμακας άσκηση, προκειμένου να ετοιμαστούν για πιθανή κλιμάκωση. Στο νότιο Ισραήλ οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους περιοχών στα σύνορα με τη Γάζα να μείνουν στα σπίτια τους και κοντά σε καταφύγια μέχρι νεωτέρας.

Η Χαμάς ανέφερε νωρίτερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να ηχήσουν σειρήνες στην Ιερουσαλήμ και κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, σε μια απάντηση από την ισλαμιστική οργάνωση στον τραυματισμό άνω των 300 Παλαιστινίων σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία έξω από το τέμενος Αλ Άκσα.

Η Χαμάς είχε δώσει τελεσίγραφο στο Ισραήλ για απόσυρση των δυνάμεών του στο Αλ Άκσα και άλλο ένα σημείο έντασης στην Ιερουσαλήμ ως τις 6 τοπική ώρα. Λεπτά μετά τη λήξη της προθεσμίας, σειρήνες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και ακούστηκαν εκρήξεις. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη και δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή απώλειες.

Νωρίτερα, ενώ το Ισραήλ γιόρταζε την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, (αφιερωμένη στην απόκτηση του ελέγχου του ανατολικού τμήματος της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967) αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες ενάντια σε εκατοντάδες Παλαιστινίους που πετούσαν πέτρες εναντίον τους στο Αλ Άκσα. Οι εντάσεις είχαν αποκλιμακωθεί όταν η Χαμάς έστειλε το τελεσίγραφό της.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον 305 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και 228 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Όπως αναφέρθηκε, πολλοί ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία ανέφερε πως 21 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ έχουν προκαλέσει προβληματισμούς για το ενδεχόμενο έκρηξης ευρύτερης σύγκρουσης, και ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Ισραήλ να διασφαλίσει την ηρεμία κατά την Ημέρα της Ιερουσαλήμ.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Haaretz

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση ΣτΕ: Βλάβες από εμβόλιο τυγχάνουν αποζημίωσης από το Δημόσιο