ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη ένταση στην Ιερουσαλήμ: Εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα

Ιερουσαλήμ
AP

Η Χαμάς ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να ηχήσουν σειρήνες στην Ιερουσαλήμ και κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, σε μια απάντηση από την ισλαμιστική οργάνωση στον τραυματισμό άνω των 300 Παλαιστινίων σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία έξω από το τέμενος Αλ Άκσα.  

Η Χαμάς είχε δώσει τελεσίγραφο στο Ισραήλ για απόσυρση των δυνάμεών του στο Αλ Άκσα και άλλο ένα σημείο έντασης στην Ιερουσαλήμ ως τις 6 τοπική ώρα. Λεπτά μετά τη λήξη της προθεσμίας, σειρήνες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και ακούστηκαν εκρήξεις. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη και δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή απώλειες.

Μετά το τελεσίγραφο της Χαμάς, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως «παγώνουν» για μία ημέρα μια μεγάλης κλίμακας άσκηση, επικαλούμενες πιθανά «σενάρια κλιμάκωσης».

Νωρίτερα, ενώ το Ισραήλ γιόρταζε την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, (αφιερωμένη στην απόκτηση του ελέγχου του ανατολικού τμήματος της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967) αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες ενάντια σε εκατοντάδες Παλαιστινίους που πετούσαν πέτρες εναντίον τους στο Αλ Άκσα. Οι εντάσεις είχαν αποκλιμακωθεί όταν η Χαμάς έστειλε το τελεσίγραφό της.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον 305 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και 228 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Όπως αναφέρθηκε, πολλοί ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία ανέφερε πως 21 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ έχουν προκαλέσει προβληματισμούς για το ενδεχόμενο έκρηξης ευρύτερης σύγκρουσης, και ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Ισραήλ να διασφαλίσει την ηρεμία κατά την Ημέρα της Ιερουσαλήμ.

Η Ημέρα της Ιερουσαλήμ σημαδεύεται από σημαιοστολισμούς και πορεία από Ισραηλινούς με πατριωτικά τραγούδια και ύμνους. Πολλοί Παλαιστίνιοι την εκλαμβάνουν ως σκόπιμη πρόκληση. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος λαμβάνει χώρα κατά τις τελευταίες ημέρες του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαντάν. Ωστόσο πορεία που θα περνούσε μέσα από μουσουλμανικές περιοχές της Παλιάς Πόλης της ανατολικής Ιερουσαλήμ αναδρομολογήθηκε λόγω φόβων για πρόκληση ταραχών.

Τα πρόσφατα αυτά επεισόδια σημειώθηκαν μετά από ημέρες συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας στην περιοχή Σέιχ Τζαράχ της ανατολικής Ιερουσαλήμ, με την πιθανή έξωση παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους να προκαλεί την οργή των Παλαιστινίων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ θα είχε μια ακρόαση για το θέμα τη Δευτέρα, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας των ταραχών.

Έκκληση Μπορέλ για ηρεμία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε έκκληση να επιστρέψει η ηρεμία στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Η κατάσταση όσον αφορά τις εξώσεις των παλαιστινιακών οικογενειών (…) είναι ένα ζήτημα που προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εξυπηρετούν μόνο στο να πυροδοτούν τις εντάσεις», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μπορέλ είπε ότι μπαίνουν σε μια κρίσιμη φάση. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες ώστε να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία (JPCOA) του 2015, πρόσθεσε. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα παραμείνει ανοιχτό για δύο εβδομάδες, μέχρι το τέλος του μήνα».

«Όμως χρειάζεται πολλή δουλειά, ο χρόνος είναι περιορισμένος και ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπουν σε μια φάση απευθείας συνομιλιών», πρόσθεσε.

Ερντογάν: Ισραηλινή «τρομοκρατία» στην Ιερουσαλήμ

Στο μεταξύ, Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ισραηλινή «τρομοκρατία» στην Ιερουσαλήμ.

Σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε τις επιθέσεις που «πλήττουν τη συνείδηση όλης της ανθρωπότητας, όχι μόνο των μουσουλμάνων, καθώς και τις διώξεις σε βάρος των Παλαιστίνιων», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει όλον τον κόσμο, ιδίως τον ισλαμικό κόσμο, για να σταματήσει «την ισραηλινή τρομοκρατία και την κατοχή», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση ΣτΕ: Βλάβες από εμβόλιο τυγχάνουν αποζημίωσης από το Δημόσιο