ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ιερουσαλήμ: Δεκάδες νεκροί από βομβαρδισμούς στη Γάζα, προειδοποιήσεις Νετανιάχου

Γάζα
AP

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε πως 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εννιά παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα- μεταξύ των νεκρών, όπως αναφέρθηκε, ήταν ένα παιδί κάτω των 10 ετών. 

Επίσης, το υπουργείο ανέφερε ότι 65 είναι οι τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως χτύπησε πολλαπλούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες, πλήττοντας «δύο εκτοξευτές ρουκετών, δύο στρατιωτικά φυλάκια και οκτώ μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Επίσης, πυρκαγιά, ορατή από μεγάλη απόσταση, ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στους χώρους της Πλατείας Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το τέμενος αλ Άκσα, ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, ενώ χιλιάδες πιστοί ήταν συγκεντρωμένοι.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα δέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες χωρίς να έχουν προκληθεί ζημιές στο τέμενος αλ Άκσα.

Η αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή» εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Ισραήλ σήμερα το απόγευμα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχόμενος ότι θα δοθεί ισχυρή απάντηση από το εβραϊκό κράτος.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα ξεπέρασαν τα όρια το βράδυ της 'Ημέρας της Ιερουσαλήμ'» εκτοξεύοντας ρουκέτες στην περιοχή της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας: «Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά (...), όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα».

Στο μεταξύ, ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ «απαράδεκτη κλιμάκωση» μετά τις βίαιες συγκρούσεις στην πόλη.

Επίσης, αρκετές χιλιάδες Ιορδανοί διαδήλωσαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμμάν, ζητώντας από την κυβέρνησή τους να ακυρώσει την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Η Ιορδανία, που απέκτησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 1994, κάλεσε τον Ισραηλινό επιτετραμμένο στο Αμμάν για να εκφράσει την καταδίκη της ως προς αυτές που χαρακτήρισε ως ισραηλινές «επιθέσεις εναντίον πιστών» γύρω από το Αλ Άκσα, στην Παλιά Πόλη.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, η χασεμιτική οικογένεια του οποίου θεωρείται φύλακας των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών χώρων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είπε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να σέβεται τους πιστούς και το διεθνές δίκαιο που διαφυλάττει τα δικαιώματα των Αράβων.

Οι εντάσεις στην περιοχή είναι στα ύψη μετά τα επεισόδια στο Αλ Άκσα. Σημειώνεται πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ενίσχυσαν την παρουσία τους στα σύνορα, ενώ ανέστειλαν για μία ημέρα μια μεγάλης κλίμακας άσκηση, προκειμένου να ετοιμαστούν για πιθανή κλιμάκωση. Στο νότιο Ισραήλ οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους περιοχών στα σύνορα με τη Γάζα να μείνουν στα σπίτια τους και κοντά σε καταφύγια μέχρι νεωτέρας.

Η Χαμάς ανέφερε νωρίτερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να ηχήσουν σειρήνες στην Ιερουσαλήμ και κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, σε μια απάντηση από την ισλαμιστική οργάνωση στον τραυματισμό άνω των 300 Παλαιστινίων σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία έξω από το τέμενος Αλ Άκσα.

Η Χαμάς είχε δώσει τελεσίγραφο στο Ισραήλ για απόσυρση των δυνάμεών του στο Αλ Άκσα και άλλο ένα σημείο έντασης στην Ιερουσαλήμ ως τις 6 τοπική ώρα. Λεπτά μετά τη λήξη της προθεσμίας, σειρήνες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και ακούστηκαν εκρήξεις. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη και δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή απώλειες.

Νωρίτερα, ενώ το Ισραήλ γιόρταζε την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, (αφιερωμένη στην απόκτηση του ελέγχου του ανατολικού τμήματος της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967) αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες ενάντια σε εκατοντάδες Παλαιστινίους που πετούσαν πέτρες εναντίον τους στο Αλ Άκσα.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Haaretz

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν επιτρέπει σε κανέναν να την απειλεί