ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα «θα συνεχίσει» την πολιτική της

Η Βόρεια Κορέα «θα συνεχίσει» την πολιτική της

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται αντιπροσωπεία αξιωματούχων από τη Βόρεια Κορέα, για μια συνάντηση «ανταλλαγής απόψεων» με το αμερικανικό ινστιτούτο έρευνας National Committee on American Foreign Policy.

Της αντιπροσωπείας ηγείτο ο υφυπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο. Μετά τη συνάντηση με τα μέλη του ινστιτούτου, ο Έβανς Ρεβίρ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ ο οποίος υπηρέτησε στη Νότια Κορέα, δήλωσε ενθαρρυμένος από τις ανεπίσημες συνομιλίες.

Ο Ρεβίρ είπε ότι φάνηκε πως υπάρχει ένα «ισχυρό νήμα συνέχειας» στην πολιτική την οποία ασκεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ), την οποία δυτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν απρόβλεπτη.

«Αυτό καταδεικνύει ότι η ΛΔΚ δεν πρόκειται να ακολουθήσει κάποια απρόβλεπτη ή παράδοξη κατεύθυνση», διευκρίνισε ο Ρεβίρ.

Το αμερικανικό ινστιτούτο δεν έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί οτιδήποτε με τη Βόρεια Κορέα και χαρακτήρισε τη συνάντηση «ανταλλαγή απόψεων». Στη συνέντευξη Τύπου δεν πήρε μέρος κάποιο μέλος της βορειοκορεάτικης αντιπροσωπείας.

Η συνάντηση έγινε περίπου 10 ημέρες αφότου η Βόρεια Κορέα συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναστείλει τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τον εμπλουτισμό ουρανίου σε μια από τις εγκαταστάσεις της, καθώς επίσης και να επιτρέψει την επάνοδο των πυρηνικών επιθεωρητών στο έδαφός της.

Σε αντάλλαγμα, η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε να επαναλάβει την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας.