ΚΟΣΜΟΣ

Thanksgiving: H αγαπημένη αργία των Αμερικανών γίνεται φέτος «πονοκέφαλος» των λοιμωξιολόγων

Παρέλαση για το Thanksgiving στη Νέα Υόρκη
Παρέλαση για το Thanksgiving στη Νέα Υόρκη
ΑP

Εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδεύουν σήμερα με κάθε μέσο για να γιορτάσουν μαζί με την οικογένεια και τους φίλους τους τo Τhanksgiving -Ημέρα των Ευχαριστιών-, μία μαζική μετακίνηση που προκαλεί ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η Ημέρα των Ευχαριστιών δεν γιορτάστηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας, ωστόσο φέτος παρά την αύξηση των μολύνσεων από την COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα, οι ΗΠΑ ζουν σε εορταστικούς ρυθμούς για την σημερινή Ημέρα των Ευχαριστιών (25/11). Ουσιαστικά ανοίγει την εορταστική περίοδο που ολοκληρώνεται με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτου (AAA) προέβλεψε ότι 48,3 εκατομμύρια άνθρωποι, 4 εκατομμύρια δηλαδή περισσότεροι από πέρυσι, θα ταξιδέψουν τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα για την Ημέρα των Ευχαριστιών φέτος, παρά την αύξηση των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν σχεδόν 100.000 νέες μολύνσεις την ημέρα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο ημερήσιος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων σε επτά ημέρες αυξήθηκε σχεδόν κατά 30%, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.


Η περασμένη Παρασκευή ήταν η πιο πολυσύχναστη μέρα για τους ταξιδιώτες από την έναρξη της πανδημίας, καθώς περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από την ασφάλεια του αεροδρομίου. Από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, διπλάσιος αριθμός ταξιδιωτών πέταξαν στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τις ίδιες ημέρες πέρυσι.

Τι είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών

Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι μια εθνική εορτή που γιορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες κατά κύριο λόγο στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τιμάται την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Το Thanksgiving προηγείται της Black Friday που έχει καθιερωθεί πλέον ως η μεγάλη γιορτή των εκπτώσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ξεκίνησε ως ημέρα ευχαριστιών και θυσιών για το θερισμό και αν και τις ρίζες της σε θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις, γιορτάζεται πλέον ως κοσμική γιορτή.

Έφιπποι αστυνομικοί στην παρέλαση της Νέας ΥόρκηςΑ.Ρ


Με τη γιορτή αυτή απονέμονται ευχαριστίες προς το Δημιουργό για τα αγαθά που αποκόμισε ο καθένας στο τέλος της σοδειάς. Η πρώτη γιορτή των ευχαριστιών εορτάστηκε στο τέλος του 16ου αιώνα σε περιοχές του σημερινού Καναδά. Από τις αρχές του 17ου αιώνα ο εορτασμός ξεκίνησε και σε περιοχές των σημερινών ΗΠΑ.

Η καθιέρωση της Γιορτής έγινε από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους. Οι απαρχές της ανάγονται στις γιορτές που διοργάνωναν μόλις έφταναν στη νέα ήπειρο, ως ευχαριστήριο…για την ασφαλή άφιξή τους.

Oι θεατές επιδεικνύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τουςΑ.Ρ

Η γιορτή έχει άμεση συνάφεια με τις ευρωπαϊκές γιορτές της σοδειάς, κατά τις οποίες διακοσμούσαν τις εκκλησίες με φύλλα καλαμποκιού, καρπούς και άλλα αγροτικά προϊόντα. Την Κυριακή των Ευχαριστιών τραγουδούσαν αγροτικούς ύμνους και τραγούδια και ζωγράφιζαν σχετικά θέματα ανατρέχοντας σε ιστορίες από τη Βίβλο.

Η πρώτη καταγραμμένη τελετή Ευχαριστιών έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1565 στη σημερινή πόλη του Αγίου Αυγουστίνου της Φλόριντα.

Σήμερα η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι μία μεγάλη οικογενειακή γιορτή, καθώς πολλοί συνηθίζουν να φεύγουν το τριήμερο στην εξοχή και να συμμετέχουν σε διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως: κυνήγι, ψάρεμα, πεζοπορία κλπ.

Στο εορταστικό μενού υπάρχει απαραίτητα η γαλοπούλα και ακολουθεί η γέμιση, με την πιο παραδοσιακή να γίνεται με βάση το ψωμί και τα μυρωδικά .

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στα Καλύβια: Χωρίς ταυτότητα τα βρέφη που θάφτηκαν στην αυλή του ιερέα - Τι λέει ο δήμαρχος

Σέρρες: Σάλος με ιερέα για τις προκλητικές πόζες σε φωτογραφίες που ανήρτησε στο Instagram

Κορονοϊός: Το 4ο κύμα «σφυροκοπά» τη χώρα - Τα δύο σενάρια για τα Χριστούγεννα και το «plan b»