ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Το 4ο κύμα «σφυροκοπά» τη χώρα - Τα δύο σενάρια για τα Χριστούγεννα και το «plan b»

Κορονοϊός: Το 4ο κύμα «σφυροκοπά» τη χώρα
Κορονοϊός: Το 4ο κύμα «σφυροκοπά» τη χώρα
Intimenews/Γιάννης Λιάκος

Κορονοϊός: Δύσκολος Δεκέμβριος και ανησυχία για τη «Δέλτα» που δεν «χαμπαριάζει από εμβόλια», σύμφωνα με τους ειδικούς. Υπάρχει το καλό και το κακό σενάριο ή το κακό και το... χειρότερο, με τους αριθμούς να είναι αμείλικτοι.

Λίγες ημέρες πριν πούμε αντίο στον προτελευταίο μήνα του 2021, το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα μας. Το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτική πίεση καθώς οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά, ενώ παράλληλα οι αριθμοί που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ κάθε απόγευμα κάνουν και τους... πλέον αισιόδοξους να προβληματιστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν ανακοινωθεί στη χώρα μας 47.716 μολύνσεις. Πριν μία εβδομάδα στις ΜΕΘ νοσηλευονταν διασωληνωμένοι 556 ασθενείς και ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσε 43 νέους θανάτους, ενώ χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 612 και ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 93 νέους θανάτους.

  • 24 Νοεμβρίου: 7.108 κρούσματα.
  • 23 Νοεμβρίου: 8.100 κρούσματα
  • 22 Νοεμβρίου: 7.287 κρούσματα
  • 21 Νοεμβρίου: 4.108 κρούσματα
  • 20 Νοεμβρίου: 5.991 κρούσματα
  • 19 Νοεμβρίου: 7.805 κρούσματα
  • 18 Νοεμβρίου: 7.317 κρουσματα

Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με τις απαισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών και τη σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει γενικό lockdown, έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες οι οποίοι αφενός έχουν κουραστεί και αφετέρου δεν βλέπουν... φως στο τούνελ για το τέλος της πανδημίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα «δεν παίζει και δεν παίζεται», θα ανακοπεί μόνο αν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, τόνισε το πρωί της Πέμπτης ο ιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ενώ προειδοποίησε ότι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί δυστυχώς η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη και με ρεκόρ νεκρών από τον κορονοϊό.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι είναι αδήριτη πραγματικότητα ότι το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Δέλτα δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό». «Όταν κοπανάμε συνέχεια ότι αυτή η επιδημία είναι ανεμβολίαστων αυτό είναι σφάλμα και καταντάει ψέμα. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό», είπε ο γιατρός-ερευνητής.

Τη στιγμή που η... μισή Ευρώπη μπαίνει ξανά ή είναι ένα βήμα πριν από το lockdown, στο Μέγαρο Μαξίμου «ξορκίζουν» το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπάρχει και το καλό σενάριο που είναι το κύμα της πανδημίας να κορυφωθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Στον αντίποδα, το κακό σενάριο είναι η κορύφωση να υπάρξει μετά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η άποψη του πρωθυπουργού ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε στην Washington Post, βρίσκεται κάπου στη... μέση. «Έχουμε μια έξαρση τώρα αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση στα μέσα Δεκεμβρίου. Αν δείτε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κάτι που αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτημένο σύστημα υγείας. Σήμερα το 90% των ανθρώπων στις ΜΕΘ είναι μη εμβολιασμένοι. Επικεντρωνόμαστε αρκετά στην Τρίτη δόση του εμβολίου. Την έχουμε κάνει υποχρεωτική για τους άνω των 60. Το ποσοστό των ενήλικων εμβολιασμένων είναι 73%. Θέλουμε να φτάσει στο 80%» είπε χαρακτηριστικά στην αμερικανική εφημερίδα ο κ. Μητσοτάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί τις τελευταίες ημέρες και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος έχει επισημάνει ότι η κορύφωση των θανάτων θα γίνει στις 17 Δεκέμβρη, ενώ μπορεί να δούμε και 120 νεκρούς την ημέρα.

Μπορεί λοιπόν να γίνεται λόγος για το καλό και το κακό σενάριο, αλλά όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς θα μπορούσαμε να μιλάμε για το κακό και το... χειρότερο σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν παρθούν μέτρα για εμβολιασμένους, η κυβέρνηση αναμένεται να «δουλέψει» τις επόμενες ημέρες και το plan b (σε περίπτωση που δεν αποφέρουν καρπούς όλα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα. Στο plan b υπάρχει -μεταξύ άλλων- η σκέψη για μεγαλύτερους περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους, όπως για παράδειγμα ο καθολικός αποκλεισμός τους από την εστίαση, πιο αυστηρά μέτρα στις εκκλησίες και rapid test στα σούπερ μάρκετ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Σάλος με ιερέα για τις προκλητικές πόζες σε φωτογραφίες που ανήρτησε στο Instagram

Θα καλέσει επιτέλους ο εισαγγελέας τον Άρη Πορτοσάλτε για διασπορά ψευδών ειδήσεων;

Κορονοϊός: Συναγερμός για νέο στέλεχος με 32 μεταλλάξεις – Από πού ξεκίνησε