ΚΟΣΜΟΣ

Αβέβαιη η υποψηφιότητα ενός σαλαφιστή στην Αίγυπτο

Αβέβαιη η υποψηφιότητα ενός σαλαφιστή στην Αίγυπτο

Η αμερικανική υπηκοότητα της μητέρας ενός δημοφιλούς σαλαφιστή στην Αίγυπτο έθεσε εν αμφιβόλω την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές.

Η εκλογική επιτροπή της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών ότι η μητέρα του Χάζεμ Σάλαχ Αμπού Ισμαήλ έγινε πολίτης των ΗΠΑ το 2006.

Βάσει του αιγυπτιακού εκλογικού νόμου, οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές και οι γονείς τους πρέπει να είναι υπήκοοι μόνον της Αιγύπτου.

Ο 50χρονος Αμπού Ισμαήλ, ένας κορυφαίος σαλαφιστής δικηγόρος και ιεροκήρυκας, αναδείχθηκε ως ένα φαβορί των προεδρικών εκλογών, που είναι οι πρώτες που διεξάγονται στη χώρα από την εκδίωξη από την εξουσία του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Αμπού Ισμαήλ συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο του Καΐρου για να διαμαρτυρηθούν για την, όπως την χαρακτηρίζουν, «συνωμοσία» για την ακύρωση της υποψηφιότητάς του.

Ο Αμπού Ισμαήλ έχει προσελκύσει χιλιάδες πιστούς υποστηρικτές με τους επαναστατικούς και αντιαμερικανικούς του λόγους.

Αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής δήλωσε ότι αυτή θα αποφανθεί σχετικά με την καταλληλότητα της υποψηφιότητας του Αμπού Ισμαήλ μετά την εκπνοή της διορίας που έχει δοθεί ως αύριο για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές.