ΚΟΣΜΟΣ

Η οικονομική και ενεργειακή αντεπίθεση του Πούτιν «παγώνει» την Ευρώπη και το δολάριο των ΗΠΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν
Η κίνηση Πούτιν για τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, στρίμωξε Ευρώπη και ΗΠΑ.
AP Photo/Yves Logghe

Η ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα δέχεται πληρωμές μόνο σε ρούβλια, σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων στην αγορά της ενέργειας και προβληματισμό στις ΗΠΑ. Η «μάχη» των νομισμάτων και ο κίνδυνος για «παγωμένη» Ευρώπη.

Τον απόλυτο αιφνιδιασμό πέτυχε την περασμένη Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ανακοίνωση ότι η Ρωσία θα δέχεται πληρωμές μόνο σε ρούβλι σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.

Μάλιστα, την Παρασκευή (25/03), ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει οδηγία στην Gazprom από τον πρόεδρο της χώρας, να δέχεται πληρωμές σε ρούβλια. Η Gazprom είναι η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο και προμηθεύει το 40% της Ευρώπης.

Ανέβηκε άμεσα το ρούβλι

Η ανακοίνωση του Πούτιν οδήγησε σε άνοδο το ρωσικό νόμισμα, το οποίο ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο. Σημειώνεται πως το ρούβλι έχει κατακρημνιστεί από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όμως ο Πούτιν δεν έμεινε μόνο στο φυσικό αέριο και άφησε να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισ. δολάρια ρωσικών αποθεματικών στο εξωτερικό.

«Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς», είπε ο Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Όμως η Ευρώπη εξακολουθεί να προμηθεύεται ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αφού είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Μόσχα, όπως διαβάσατε πρόσφατα στην ανάλυση του Newsbomb.gr.

Η Ευρώπη στρέφεται στις ΗΠΑ αλλά εξακολουθεί να «ματώνει» οικονομικά

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, αμέσως μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου, έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές πληρωμές σε ρούβλι. Παράλληλα, συνέχισαν να αναζητούν τρόπους ενεργειακής απεμπλοκής από τη Ρωσία, στρέφοντας το βλέμμα προς τις ΗΠΑ. Η έλευση του Τζο Μπάιντεν και η συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σηματοδότησε τη σύναψη της συμφωνίας Βρυξελλών και Ουάσιγκτον για την προμήθεια αμερικανικού LNG, παρότι η τιμή του είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Γαλλία να αποδεχθεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια για το ρωσικό αέριο. Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει πριν από μερικά 24ωρα και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, που ανέφερε ότι οι 27 συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απαίτηση από τη Ρωσία να λάβει πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της θα αντιπροσωπεύει παραβίαση της σύμβασης.

Η Σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε λύση – Το βλέμμα στον Μάιο και στο πλαφόν

Η στήριξη των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα περάσουν οι «27» τον δύσκολο κάβο της ενεργειακής κρίσης, συνεπώς, ήταν το μείζον ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τα προηγούμενα 24ωρα. Μια Σύνοδος που σημαδεύτηκε από αρκετές αντιπαραθέσεις, τον διχασμό Βορρά – Νότου και τις εντάσεις που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα την τελική συμφωνία για το κείμενο των συμπερασμάτων των εργασιών της.

Παρουσία του Τζο Μπάιντεν, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζήτησαν λύσεις λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλι, δείχνοντας πως το πρόβλημα της ενέργειας παραμένει άλυτο και κινδυνεύει να βάλει την Ευρώπη στον... πάγο τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχθηκε πως το ζήτημα παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο, ωστόσο, συμφωνήθηκε να στηθεί ένας κοινός μηχανισμός για την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει συνεργασία των «27» για να ληφθούν περαιτέρω μέτρα τα οποία θα είναι επωφελή.

Η επικεφαλής της Κομισιόν από την πλευρά της, εξήγησε πως «Τα ενεργειακά μίγματα των κρατών μελών είναι διαφορετικά αλλά θα πρέπει να έχουμε μια κοινή προσέγγιση. Θα χρησιμοποιήσουμε την κοινή διαπραγματευτική μας δύναμη. Επιπλέον πρέπει να διευρύνουμε το δίκτυο αγωγών μας αλλά και τους αποθηκευτικούς μας χώρους. Στόχος να έχουμε καλύψει 80% των αποθηκών φέτος και το 90% την επόμενη χρονιά».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει λύση για την αποδέσμευση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στις χώρες μέλη, κάτι που όμως ακόμα έχει αρκετό δρόμο. Η Κομισιόν, όπως εξήγησε η επικεφαλής της, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για αυτό τον Μάιο.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαταράσσουν την αγορά για άλλους.

Θα λάβει επίσης υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο συμπερασμάτων 

Επιμονή της ελληνικής πλευράς για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στις οποίες επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.

«Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που υπήρξαν σήμερα καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα τα οποία είναι ικανοποιητικά, τα οποία θα τα λάβουν υπόψιν τους και οι αγορές», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο ΠΘ αναφέρθηκε εμμέσως και στη συμπεριφορά της Τουρκίας, λέγοντας: Κάποιες χώρες που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη δύση με το θέμα των κυρώσεων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν την αποτελεσματικότητας τους».

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «θα είναι ευχής έργον εάν η Ρωσία αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική των επιθέσεων χωρίς καμία διάκριση με αθώα θύματα τη στριμώχνει ακόμη περισσότερο στη γωνία και κάνει ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη μιας εκεχειρίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα ανέφερε: Καταφέραμε και πετύχαμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του ΕΣ μια ρητή αναφορά μια τιμή πλαφόν στο ΦΑ προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές του ΦΑ Είναι μια πρόοδος σε σχέση με το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Και θεωρώ σημαντικό ότι μια σειρά από φορείς της αγοράς εχουν ταχθεί υπέρ της λύσης.

Για το ρεύμα σημείωσε ότι η «ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για το πως θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση».