ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτόξευσε φυσικό αέριο και ρούβλι η δήλωση Πούτιν πως θα πουλάει αέριο σε ρούβλια

Στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου, το συμβόλαιο Απριλίου κατέγραψε άλμα 23%
Στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου, το συμβόλαιο Απριλίου κατέγραψε άλμα 23%
AP

Η δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα πουλάει φυσικό αέριο σε «μη φιλικές» χώρες αξιώνοντας να την πληρώνουν σε ρούβλια, τροφοδότησε ένα ράλι έως 23% στη διεθνή τιμή του αερίου, ενώ προκάλεσε και την αντίδραση πολλών χωρών.

Στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου, το συμβόλαιο Απριλίου κατέγραψε άλμα 23% στα 122 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (MWh) για να υποχωρήσει αργότερα στα 110 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντησης με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης ανέφερε τα εξής: «Η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές...που καθορίζονται σε προηγούμενα συμβόλαια. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής. Σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον τρόπο πώλησης αερίου σε μη φιλικές χώρες, ώστε να πραγματοποιούνται σε ρούβλια. Έδωσα προθεσμία μίας εβδομάδας στην κεντρική τράπεζα και τη ρωσική κυβέρνηση για να βρούμε πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές».

Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων ο οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, Φραντσέσκο Γκιαβάτσι, ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να πληρώσει το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

«Η άποψη μου είναι ότι θα πληρώσουμε σε ευρώ γιατί το να πληρώσουμε σε ρούβλια θα ήταν ένας τρόπος να παρακαμφθούν οι κυρώσεις, οπότε πιστεύω ότι συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ» τόνισε.

Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν οι «μη φιλικές» χώρες το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια αποτελεί αθέτηση των όρων των συμβολαίων, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους ποια θα είναι η απάντηση.

Να σημειωθεί πως μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου το ρούβλι ενισχύθηκε κατά 7% στα 97 ρούβλια ανά δολάριο, από 105 ρούβλια ανά δολάριο πριν τις δηλώσεις Πούτιν.