ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - Οι πρώτες πληροφορίες

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - Οι πρώτες πληροφορίες
Ολοκληρώθηκε, λίγα λεπτά πριν από τις 20:30, η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
AP

Ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - Bρέθηκε συμβιβασμός για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.

Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι «27» κατέληξαν κατά την μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων θα περιλαμβάνει διατυπώσεις που θα οδηγούν την Κομισιόν να λειτουργήσει αναζητώντας λύσεις για την κοινή προμήθεια του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, αλλά είναι αποφάσεις που θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο.

Έτσι, δεν αποκλείεται σε έναν μήνα οι ηγέτες να ξανασυναντηθούν για να λάβουν αποφάσεις.

Νωρίτερα πηγές ανέφεραν ότι Βορράς και Νότος μετέτρεψαν σε... θρίλερ τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των «27» της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς φαίνεται πως διαφωνούσαν σε βασικά ζητήματα αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Μάλιστα δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, καθώς κάποια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα για να «καθαρίσει το μυαλό του», όπως είπε.

«Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ.

Δείτε live:

Μητσοτάκης: Συμφωνήσαμε για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στις οποίες επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.

«Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που υπήρξαν σήμερα καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα τα οποία είναι ικανοποιητικά, τα οποία θα τα λάβουν υπόψιν τους και οι αγορές», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο ΠΘ αναφέρθηκε εμμέσως και στη συμπεριφορά της Τουρκίας, λέγοντας: Κάποιες χώρες που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη δύση με το θέμα των κυρώσεων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν την αποτελεσματικότητας τους».

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «θα είναι ευχής έργον εάν η Ρωσία αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική των επιθέσεων χωρίς καμία διάκριση με αθώα θύματα τη στριμώχνει ακόμη περισσότερο στη γωνία και κάνει ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη μιας εκεχειρίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα ανέφερε: Καταφέραμε και πετύχαμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του ΕΣ μια ρητή αναφορά μια τιμή πλαφόν στο ΦΑ προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές του ΦΑ Είναι μια πρόοδος σε σχέση με το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Και θεωρώ σημαντικό ότι μια σειρά από φορείς της αγοράς εχουν ταχθεί υπέρ της λύσης.

Για το ρεύμα σημείωσε ότι η «ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για το πως θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση».

«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για το πως θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση μια πανακριβή τιμή του φυσικού αερίου να καθορίζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε επίσης:

Άναψαν τα αίματα στη Σύνοδο Κορυφής: Αποχώρησε οργισμένος ο Ισπανός πρωθυπουργός