ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Γαλλία: Το «θρίλερ» της αναμέτρησης Μακρόν και Λεπέν, οι δημοσκοπήσεις και το ντιμπέιτ

Aντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες στη Γαλλία
Aντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες στη Γαλλία
ΑΡ

Νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, εμφανίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν, αν και πολλοί θεωρούν οτι η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα βλέμματα στρέφονται στην κρίσιμη αυριανή τηλεμαχία ανάμεσα στο Γάλλο πρόεδρο και τη Μαρίν Λε Πέν

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις οτι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου απέναντι στην ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, δήλωσε σήμερα (19/4) ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

«Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει», είπε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France inter. «Βάζει κανείς τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν στο ίδιο επίπεδο. Αλλά υπάρχουν βασικές διαφορές». Η Λεπέν κατεβαίνει ως αντίπαλη του κεντρώου Μακρόν στις εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον 44χρονο ηγέτη του κόμματος «Η Δημοκρατία Εμπρός» να προηγείται ενόψει του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας την Κυριακή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinionway-Kea Partners, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 56% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 70%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 16-19 Απριλίου.

Ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν πέρασαν αυτή την εβδομάδα μονομαχώντας εξ αποστάσεως, πολλαπλασιάζοντας τα ταξίδια και τις συνεντεύξεις τους στα Μέσα Ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών της 24ης Απριλίου.

Ο Μακρόν ταξίδεψε στη βόρεια πόλη της Χάβρης την Πέμπτη, ενώ η Λεπέν κατευθύνθηκε νότια προς την Αβινιόν. Και οι δύο είχαν προγραμματίσει αμέτρητες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.

Επίσης, προετοιμάζουν το έδαφος για την πρώτη και μοναδική τους συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο την Τετάρτη. Μια κομβική στιγμή στην τελική φάση της εκστρατείας θα ειναι το μεταξύ τους ντιμέιτ (20/4), όταν οι δυο τους θα συναντηθούν για τη μοναδική τους ζωντανή συζήτηση της εκστρατείας, που θα μεταδοθεί ζωντανά στη γαλλική τηλεόραση.

Εν μέσω μίας ταραχώδους εβδομάδας, οι υποψήφιοι ρωτήθηκαν για τις φοιτητικές διαμαρτυρίες και τους αποκλεισμούς στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και αλλού, αφού οι διαδηλωτές κατήγγειλαν αυτό που περιέγραψαν ως «ψεύτικη επιλογή» στον δεύτερο γύρο.

«Νομίζω ότι η δημοκρατία αποτελείται από κανόνες. Αν αρχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε ενάντια σε όλους τους κανόνες, τότε γίνεται αναρχία», δήλωσε ο Μακρόν στο France Info. Η Λεπέν ήταν πιο καυστική στην αντίδρασή της, διερωτώμενη «μήπως παρέλειψαν την πορεία για τη δημοκρατία;»

Περιγράφοντάς τους ως «μικρά ανθρωπάκια», η Λεπέν πρότεινε στους διαδηλωτές να ενθαρρύνουν τον κόσμο να βγει και να ψηφίσει αντί να διαμαρτύρονται. «Θα πρέπει να σέβονται τη δημοκρατία αντί να αντιτίθενται στις επιθυμίες που εκφράζει ο γαλλικός λαός», είπε χαρακτηριστικά.

Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ 6 και 9 Απριλίου από την Ipsos-Sopra Steria διαπίστωσε ότι οι δαπάνες, η μετανάστευση, η υγεία, το περιβάλλον και οι συντάξεις ήταν στην κορυφή της λίστας με τους προβληματικσμούς των ψηφοφόρων.

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: H έκβαση των προεδρικών εκλογών δεν είναι ξεκάθαρη