MEETING POINT

Ευρωεκλογές: Η βαβούρα για τις υποψηφιότητες, η αγωνία για το αποτέλεσμα, η αντίδραση της κοινωνίας

ευρωεκλογές
Τον τελευταίο λόγο τον έχει, παραδοσιακά, η κάλπη
INTIME NEWS

Βαβούρα πολλή για τα ευρωψηφοδέλτια. Δικαίως. 

Κατ' αρχάς ως προς τη Νέα Δημοκρατία, από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των τελευταίων εθνικών εκλογών (άνθρωποι της σκληρής δουλειάς, όχι απαραιτήτως αναγνωρίσιμοι) ως το ψηφοδέλτιο της Ευρωβουλής ("σελέμπριτι" πάσης φύσεως) δεν είναι... ένα τσιγάρο δρόμος. Αντίθετα είναι άπειρες κούτες. Αναφέρομαι κυρίως στη θεαματική αλλαγή κριτηρίων από την πλευρά εκείνων που έλαβαν τις αποφάσεις και στη μία περίπτωση και στην άλλη.

Ως προς το ΠΑΣΟΚ, τώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε έμφαση στην προσπάθεια αμφίπλευρης διεύρυνσης, επιδιώκοντας προφανώς να αντλήσει ψήφους από όσο το δυνατό περισσότερες δεξαμενές. Ο σχεδιασμός φαίνεται ότι έγινε σχεδόν με... υποδεκάμετρο, τρεις από το χώρο της δεξιάς, άλλοι τόσοι από το χώρο της αριστεράς. Ας ελπίσουμε ότι η σχετική επεξεργασία δεν έμεινε μόνο στην απλή... αριθμητική. Γκρίνιες πάντως δεν ακούστηκαν. Κατά τα λοιπά, τον τελευταίο λόγο τον έχει, παραδοσιακά, η κάλπη.

Όσο για τον Στέφανο Κασσελάκη, η αλήθεια είναι ότι δεν έκρυψε ποτέ την προτίμηση του για το "λαμπερό", το προβεβλημένο. Με βάση τις επιλογές του, στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν δύο αθλητές, καθόλα σεβαστοί ασφαλώς αλλά ίσως όχι ιδιαιτέρως συμβατοί με τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Ανάλογη εικόνα σχηματοποιείται και για τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος. Παρεμπιπτόντως συνέβη και κάτι άλλο. Ένας υποψήφιος που με στερεοτυπική προσέγγιση θα χαρακτηρίζαμε σελέμπριτι, ενοχοποιήθηκε για προηγούμενες δηλώσεις του για την έμφυλη βία. Ο ίδιος προσεφέρθη να παραιτηθεί -κάτι που θα διευκόλυνε και τον ΣΥΡΙΖΑ- όμως η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να τον αποπέμψει. Προς τι η ανθρωποφαγία;

Πάμε τώρα στο εσωτερικό "κουτσομπολιό". Όχι μόνο για να περάσουμε καλά, κυρίως γιατί αυτό προσφέρεται για εξαγωγή σημαντικών πολιτικών συμπερασμάτων.

Οι επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται ότι προκάλεσαν αρκετές αναταράξεις. Η αποχή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την τελετή παρουσίασης των υποψηφίων είναι μεν μέχρι στιγμής η μόνη εμφανής εκδήλωση δυσαρέσκειας, ωστόσο στο παρασκήνιο το θέμα συζητείται ευρύτατα, στο εσωκομματικό πεδίο. Συζητείται ιδιαίτερα η τοποθέτηση στο ευρωψηφοδέλτιο του Φρέντι Μπελέρη από όλους όσοι προβληματίζονται για το ενδεχόμενο να προκληθούν ευρύτερες συνέπειες. Όπως λένε χαρακτηριστικά "ασφαλώς και πρέπει να περιορίσουμε τις απώλειες προς τα δεξιά μας, όχι όμως με αντίβαρα που εμπλέκονται στα γρανάζια της εξωτερικής μας πολιτικής".

Έχοντας σχολιάσει ήδη όλα τα υπόλοιπα, ας περάσουμε στη "μεγάλη εικόνα", εν ολίγοις στο διακύβευμα των ευρωεκλογών. Έχει σημασία για τη ΝΔ να μην "γράψει ποσοστό που κυμαίνεται στη χαμηλή ζώνη" του 30%. Η ίδια έχει προσδώσει στην αναμέτρηση χαρακτήρα εθνικής κάλπης και άρωμα δημοψηφίσματος για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Παράδοξο για το κόμμα της πλειοψηφίας, συνήθως το συγκεκριμένο project επιδιώκουν να το "τρέξουν" τα κόμματα της μειοψηφίας. Αν τυχόν δεν βγει το στοίχημα, την επομένη των εκλογών όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούν να μιλούν (με βάση το αφήγημα Μαξίμου) ακόμη και για δυσαρμονία κυβέρνησης - λαϊκής βούλησης. Δεν είναι ώρα να ζήσουμε κάτι τέτοιο, τη στιγμή που δεν διαφαίνεται αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Αν η κυβερνώσα παράταξη μπει τόσο πρόωρα σε τροχιά αμφισβήτησης, αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας στη διαχείριση σημαντικών προβλημάτων και ανοικτών μετώπων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, όλα τα δημοσκοπικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ασφυκτιά: Δεν ανέχεται τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου, δεν πείθεται για την ειλικρίνεια της κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, γιατί πιστεύει ότι γίνεται πάρτι κερδοσκοπίας και ότι είναι απολύτως ανεξέλεγκτο. Κυρίως, όμως, γιατί αισθάνεται ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα, στο μεγαλύτερο φάσμα του, είναι "γερασμένο", "κουρασμένο", "συμβιβασμένο", ενίοτε "ντιλαρισμένο" και άρα δεν αρέσει πλέον.

Εδώ, λοιπόν, εντοπίζεται -ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος- η πραγματική δυσαρμονία.

Σχετικές ειδήσεις