MEETING POINT

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Meeting Point - Επίδομα πρώτης ανταπόκρισης σε αστυνομικούς

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Meeting Point - Επίδομα πρώτης ανταπόκρισης σε αστυνομικούς

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην εκπομπή Meeting Point και την Όλγα Τρέμη μιλά για τη «νέα αστυνομία» που σχεδιάζει και θα φέρει αλλαγές τόσο στη δομή όσο και στην εκπαίδευση. 

Με τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, να είναι ακόμη νωπή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλά για το αναγκαίο «restart» που πρέπει να γίνει στην Ελληνική Αστυνομία. «Το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους μας συγκλόνισε όλους, ίσως είναι το πιο σοκαριστικό που έχω βιώσει στη διαδρομή μου» αναφέρει. «Προφανώς έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη, υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη και θα αποδώσει διοικητικές και ποινικές ευθύνες» προσθέτει.

«Το 2023 η ΕΛΑΣ σχημάτισε 12.500 δικογραφίες, δηλαδή έχει γίνει σοβαρή δουλειά από χιλιάδες αστυνομικούς υπέρ χιλιάδων θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας» δηλώνει. «Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της ενσυναίσθησης, του ενστίκτου του αστυνομικού, της ευαισθησίας του. Τώρα ερχόμαστε με έναν δεκάλογο για τον αστυνομικό και του λέμε, θα κάνεις μια σειρά από πράξεις με βασικό ζητούμενο την ασφάλεια του θύματος».

Πέρα από τα βαριά εγκλήματα, στην καθημερινότητα του πολίτη υπάρχουν κλιμακούμενα κρούσματα μικροεγκληματικότητας, βίας μεταξύ ανηλίκων είτε ενδοσχολικής είτε με τη δράση συμμοριών. «Η μεγαλύτερή μου αγωνία είναι η μικροεγκληματικότητα, είναι το μείζον θέμα για τον πολίτη» τονίζει ο Υπουργός, για την οποία υπάρχει σχέδιο ώστε πλέον η αστυνομία να φτάνει στην πηγή, στους κλεπταποδόχους και να μην μένει στα «κλεφτρόνια».

Για τη βία μεταξύ ανηλίκων, χαρακτηρίζει τα περιστατικά «πρωτοφανή πράγματα από μικρά παιδιά εναντίον μικρών παιδιών, οι συμμορίες με μαχαίρια, σιδηρογροθιές». Σύμφωνα με τον Υπουργό, άοπλοι αστυνομικοί επιχειρούν σε πλατείες και μέσα σε δύο μήνες έχουμε 500 συλλήψεις, τα περισσότερα δε περιστατικά είναι στην περιφέρεια. Παράλληλα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζει ένα πενταψήφιο τηλέφωνο, 24ωρης λειτουργίας και πανελλαδικής εμβέλειας, ώστε κάθε παιδί, γονέας ή πολίτης να ζητάει επέμβαση από την αστυνομία και να υπάρχει άμεση ανταπόκριση. Επίσης, σε 4-5 εβδομάδες, θα είναι ένα panic button για παιδιά, όπως και μία εφαρμογή στην οποία τα παιδιά θα βλέπουν τα δικαιώματά τους και τι μπορούν να κάνουν.

«Έχω στο μυαλό μου μία νέα αστυνομία»

Η κατάσταση τόσο στην αστυνομία όσο και στην κοινωνία, είναι διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη θητεία του, την περίοδο 2019-2021, όταν ανέλαβε ξανά το 2024, σημειώνει. «Η αστυνομία των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, με την όμως κρίση ήρθε φθορά. Ξαναξεκινάμε τώρα μια αναγέννηση της αστυνομίας. Να επικαιροποιήσουμε συνολικά τις δράσεις της, γιατί έχουμε μείνει πίσω».

Ως προς τους αστυνομικούς που έχουν ανοικτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη, ο Υπουργός τονίζει: «Έχουμε 60.000 αστυνομικούς από τους οποίους 97 υπό απόλυση και περιμένουν να συγκληθούν τα πειθαρχικά συμβούλια». «Έχω δώσει εντολή για επιτάχυνση» για τις τυχόν αποτάξεις, οι υποθέσεις πάντως είναι του 2023 και 2024, δεν είναι παλαιότερων ετών. Οι πιο πολλοί δε από αυτούς τους αστυνομικούς δεν έχουν επαφή με τους πολίτες, με μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις τον φρουρό του ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται επίδομα για τους ανταποκριτές πρώτης γραμμής, για τους αστυνομικούς δηλαδή που πηγαίνουν πρώτοι στο περιστατικό. Στόχος είναι να ενισχυθεί το εισόδημά τους, με αυτό το «επίδομα πρώτης ανταπόκρισης», αναφέρει.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξηγεί τι είδους αστυνομία θέλουμε και ποιο είναι το νέο αστυνομικό δόγμα. Επίσης, τοποθετείται για την αρωγή της Δικαισύνης στην προσπάθεια της αστυνομίας για την πάταξη της εγκληματικότητας και πώς ενδεχομένως θα μπορούσε να ενισχυθεί. «Τώρα που ο Ποινικός Κώδικας έχει γίνει πιο αυστηρός, ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή και ο επικίνδυνος εγκληματίας δεν θα αφήνεται ελεύθερος» διευκρινίζει.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της Greek mafia, ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει ότι «το θέμα της Greek mafia βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Η διαφθορά στην αστυνομία υπήρχε πάντα, το θέμα είναι να μην παίρνει διαστάσεις οι οποίες διαβρώνουν τη δουλειά της. Έχει γίνει σοβαρή δουλειά από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων» αναφέρει.

Τέλος, ως προς το «νέο αστυνομικό δόγμα», δηλώνει: «Έχω στο μυαλό μου μία νέα αστυνομία, που θα ξεκινάει από τις δομές οργάνωσής της, το οργανόγραμμά της, το Αρχηγείο και παρακάτω, από την αξιολόγηση του προσωπικού και μέχρι τη δια βίου εκπαίδευση που θα κρατάει τον αστυνομικό σε ετοιμότητα».

Δείτε την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

Σχετικές ειδήσεις