ΚΟΣΜΟΣ

Ρύπανση: Εκτός δρόμου τα παλιά αυτοκίνητα στην Ευρώπη - Διπλασιάζονται οι «ζώνες καθαρού αέρα»

H Eυρώπη δίνει μάχη με την ατμοσφαιρική ρύπανση
H Eυρώπη δίνει μάχη με την ατμοσφαιρική ρύπανση
ΑΡ

Οι ζώνες χαμηλών εκπομπών αυξάνονται τώρα σε 320 πόλεις, καθώς η ΕΕ δίνει μάχη με τη ρύπανση

Οι ζώνες καθαρού αέρα σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2019, αναγκάζοντας τα παλαιότερα και πιο ρυπογόνα οχήματα να βγουν από το δρόμο, σύμφωνα με νέα έρευνα που βασίζεται σε δεδομένα της ΕΕ. Ζώνες χαμηλών εκπομπών (LEZ) έχουν πλέον εισαχθεί σε 320 ευρωπαϊκές περιφέρειες πόλεων, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και πάλι, σε 507, έως το 2025.

Οι 10 πιο δημοφιλείς τουριστικές πόλεις της Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο περιορίζουν τώρα τη χρήση βενζίνης και ντίζελ, με αυστηρότερους κανόνες να αναμένονται στις υπάρχουσες ζώνες εντός τριών ετών.

Ο Όλιβερ Λορντ, επικεφαλής της Εκστρατείας Καθαρών Πόλεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πραγματοποίησε την έρευνα, είπε ότι η νέα ανάλυση έδειξε ότι πόλεις που αγκαλιάζουν τις «πράσινες ζώνες» όπως το Μπρίστολ, το Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

«Οι ζώνες καθαρού αέρα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση του τοξικού αέρα στις πόλεις μας», είπε. «Θα πρέπει να επικροτήσουμε τους ηγέτες των πόλεων που παίρνουν σκληρές αποφάσεις για τη δημιουργία ζωνών καθαρού αέρα, ώστε να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε τον αέρα που αναπνέουμε και να καταργήσουμε σταδιακά τα ρυπογόνα αυτοκίνητα».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία» που ευθύνεται για περισσότερους από 300.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο μολυσμένος αέρας πιστεύεται ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά μέσο όρο σχεδόν δύο χρόνια, καθιστώντας τον τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Αλλά οι ζώνες καθαρού αέρα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικό αντίμετρο. Στη Μαδρίτη, παρατηρήθηκε πτώση 32% στις συγκεντρώσεις NO2 μετά την εισαγωγή μίας καθαρής ζώνης, το 2018.

Η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα καθαρού αέρα της Ευρώπης, με 172 δηλωμένες ζώνες καθαρού αέρα, σε σύγκριση με 78 στη Γερμανία, 17 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 14 στην Ολλανδία και 8 στη Γαλλία. Λίγες ζώνες LEZ έχουν δημιουργηθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά η Πολωνία και η Βουλγαρία αναμένεται να αποκαλύψουν νέες ζώνες τους επόμενους μήνες.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τώρα είναι η ώρα να εντατικοποιηθεί η δράση, μεταβαίνοντας σε ζώνες μηδενικών εκπομπών (ZEZ) πριν από τη σχεδιαζόμενη σταδιακή κατάργηση των νέων οχημάτων ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ έως το 2035 και στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2030.