ΚΟΣΜΟΣ

Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι: Το υπερόπλο που σκότωσε τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα - Τι έκρυβαν οι Αμερικανοί

Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι: Το υπερόπλο που σκότωσε τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα - Τι έκρυβαν οι Αμερικανοί

Σοκ και δέος προκάλεσαν οι ΗΠΑ στις Καμπούλ, καθώς εκτός από τη δολοφονία του Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, «νούμερο 1» της Αλ Κάιντα, σύστησαν στον πλανήτη το νέο τους υπερόπλο.

Ένα πραγματικό υπερόπλο, που ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξή του, σύστησαν στον πλανήτη οι ΗΠΑ, στη δολοφονία του Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, αρχηγού της Αλ-Κάιντα.

Ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι σκοτώθηκε από δύο πυραύλους που έπληξαν τη κατοικία του στην Καμπούλ ωστόσο το κτήριο δεν φέρει ίχνη έκρηξης και κανείς άλλος από τους κατοίκους του δεν τραυματίσθηκε κατά την επιχείρηση, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Και κάπου εδώ ξεκινάει το μεγάλο μυστήριο. Ποιο όπλο είναι αυτό που δεν προκαλεί έκρηξη και μπορεί να πλήξει με τέτοια ακρίβεια έναν στόχο;

Ο πρώτος... ύποπτος που ήρθε στο μυαλό όλων των αναλυτών ήταν ένας: ο Hellfire R9X, πύραυλος εξοπλισμένος με έξι λάμες σε μορφή ξυραφιού, που πλήττει τον στόχο χωρίς να εκρήγνυται.

Η ύπαρξή του αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο 2017, όταν ανώτατος αξιωματούχος της Αλ Κάιντα, ο Αμπού αλ- Χαΐρ αλ-Μάσρι, σκοτώθηκε σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) κατά την μετακίνησή του με αυτοκίνητο στην Συρία.

Η χρήση του Hellfire R9X δεν έχει ποτέ επισήμως αναγνωρισθεί από το αμερικανικό Πεντάγωνο ή την CIA, τους δύο αμερικανικούς θεσμούς που προχωρούν σε στοχευμένες επιθέσεις κατά ηγετικών προσωπικοτήτων του εξτρεμιστικού κινήματος.

Ο πύραυλος - νίντζα που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ

Ο Flying Ginsu (ιπτάμενο Ginsu), όπως αλλιώς ονομάζεται κωδικά ο Hellfire, πήρε το όνομά του από μία διάσημη τηλεοπτική διαφήμιση της δεκαετίας του 1980 για τα ιαπωνικά μαχαίρια κουζίνας της μάρκας Ginsu, που μπορούσαν να κόψουν αλουμίνιο παραμένοντας κοφτερά.

Επονομαζόμενος επίσης «βόμβα νίντζα», ο πύραυλος έχει γίνει το όπλο για τη εξόντωση των ηγετών τζιχαντιστικών οργανώσεων, με την αποφυγή παράπλευρων απωλειών μεταξύ αμάχων.

Το πρωί της Κυριακής 31 Ιουλίου, ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι βρισκόταν στο μπαλκόνι της κατοικίας του, όταν αμερικανικό drone εκτόξευσε δύο πυραύλους», δήλωσε στους δημοσιογράφους αμερικανός αξιωματούχος.

«Μέλη της οικογένειας του Ζαουάχρι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο σπίτι, αλλά δεν αποτέλεσαν στόχο και δεν τραυματίσθηκαν», εξήγησε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Φωτογραφίες δείχνουν τα παράθυρα σπασμένα σε έναν όροφο, αλλά το υπόλοιπο κτίριο ανέπαφο και τα παράθυρα στους άλλους ορόφους στην θέση τους.