ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Εντόπισαν 20.000 αδήλωτες πισίνες με τη βοήθεια της...Google και της τεχνητής νοημοσύνης

Πόλεμο στις αδήλωτες πισίνες κήρυξαν οι γαλλικές αρχές
Πόλεμο στις αδήλωτες πισίνες κήρυξαν οι γαλλικές αρχές

Γαλλία: Χιλιάδες ιδιωτικές, αδήλωτες πισίνες κατάφεραν να εντοπίσουν οι φορολογικές αρχές της χώρας, μετά απο ένα πρωτοποριακό πείραμα με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI), που κερδίζει έδαφος εν μέσω της πρωτοφανούς ξηρασίας

Μετά από ένα πείραμα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι γαλλικές αρχές ανακάλυψαν περισσότερες από 20.000 κρυφές πισίνες, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πισίνες μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερους φόρους ιδιοκτησίας επειδή ενισχύουν την αξία της ιδιοκτησίας και πρέπει να δηλώνονται σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία. Το λογισμικό, που αναπτύχθηκε από την Google και τη γαλλική εταιρεία συμβούλων Capgemini, εντόπισε τις πισίνες σε εναέριες εικόνες εννέα γαλλικών περιοχών κατά τη διάρκεια ενός «πειράματος» τον Οκτώβριο του 2021.

Οι περιοχές Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute-Savoie, Vendée, Maine-et-Loire και Morbihan συμμετείχαν στη δοκιμή - αλλά οι φορολογικοί αξιωματούχοι λένε ότι το πρόγραμμα μπορεί τώρα να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο.

Υπήρχαν περισσότερες από 3,2 εκατομμύρια ιδιωτικές πισίνες στη Γαλλία το 2020, σύμφωνα με τον ιστότοπο δεδομένων Statista, με τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Καθώς περισσότεροι υπάλληλοι εργάζονταν από το σπίτι εν μέσω lockdown, υπήρξε μια περαιτέρω αύξηση στις εγκαταστάσεις πισίνας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, μια μέση πισίνα 30 τετραγωνικών μέτρων φορολογείται με 200 ευρώ το χρόνο. Οι φορολογικές αρχές λένε ότι το λογισμικό θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση αδήλωτων επεκτάσεων σπιτιών, αυλών κοκ, τα οποία παίζουν επίσης ρόλο στους φόρους ακινήτων.

Ο Antoine Magnant, αναπληρωτής γενικός διευθυντής δημοσίων οικονομικών, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien: «Στοχεύουμε ιδιαίτερα τις επεκτάσεις σπιτιών όπως οι βεράντες. Αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το λογισμικό μπορεί να βρει κτήρια με μεγάλο αποτύπωμα και όχι σπιτάκια σκύλων ή παιδιών», πρόσθεσε.

Η καταστολή έρχεται αφότου ο Ζουλιέν Μπαγιού, του κόμματος των Πρασίνων της Γαλλίας δεν απέκλεισε την απαγόρευση νέων ιδιωτικών πισινών. Μιλώντας στο BFMTV, είπε ότι η Γαλλία χρειάζεται μια «διαφορετική σχέση με το νερό» και ότι η απαγόρευση θα είναι η «έσχατη λύση».

«Η πρόκληση δεν είναι να απαγορεύσουμε τις πισίνες, αλλά να εγγυηθούμε τις ζωτικές μας ανάγκες σε νερό», είπε. Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Γαλλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη καταγεγραμμένη ξηρασία που έχει αφήσει σε περισσότερους από 100 δήμους έλλειψη πόσιμου νερού.

Τον Ιούλιο, η Γαλλία είχε μόλις 9,7 χιλιοστά βροχής, καθιστώντας τον τον πιο ξηρό μήνα από τον Μάρτιο του 1961, ανέφερε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France. Η άρδευση έχει απαγορευτεί σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής και νοτιοανατολικής Γαλλίας για εξοικονόμηση νερού.