ΚΟΣΜΟΣ

O αγαπημένος του Βερολίνου πρωθυπουργός της Γαλλίας

O αγαπημένος του Βερολίνου πρωθυπουργός της Γαλλίας

Η επικράτηση του 62χρονου γερμανομαθή Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοινώθηκε για τη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πρώην δάσκαλος γερμανικών και παλαιός ένθερμος υποστηρικτής του Ολάντ, γνωστός για τις πραγματιστικές και μετριοπαθείς προσεγγίσεις του, έλαβε σαφές προβάδισμα τον τελευταίο καιρό έναντι της γραμματέως του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί.

Ο πρώην δήμαρχος της Νάντ ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για την πρωθυπουργία, καθώς με τη γερμανομάθειά του και τη συμβιβαστική του διάθεση θα μπορούσε να «χτίσει» επικοινωνιακές γέφυρες με τη γερμανική κυβέρνηση, έπειτα μάλιστα από μία προεκλογική εκστρατεία που επικεντρώθηκε στο αίτημα του Ολάντ για επαναδιαπραγμάτευση του γερμανικής εμπνεύσεως συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ευρώπη.

Γιος εργάτη και βουλευτής από το 1986, έχει εκτελέσει επιτυχώς άκρως σημαντικές αποστολές. Το 2011 είχε συνάντηση με συμβούλους της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο σε μία προσπάθεια να οικοδομήσει σχέσεις με τη συντηρητική κυβέρνησή της.

Το πρόσωπό του ωστόσο έχει δεχθεί και αρνητικό σχολιασμό εξαιτίας μίας καταδίκης του προ δεκαπενταετίας για κακοδιαχείριση κατά τη θητεία του ως αντιδήμαρχος της Νάντης.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε ωστόσο σπεύσει προεκλογικά να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει σε κυβερνητικές θέσεις στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που είχαν κατά το παρελθόν εμπλοκές με τη δικαιοσύνη.

Συνεργάτες του υποστήριξαν ότι ο κ. Ερό δεν έχει ποτέ καταδικαστεί για κάτι που να αφορά τον προσωπικό του πλουτισμό και συνεπώς δεν υφίσταται θέμα ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις Ολάντ και την επιλογή του Ερό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προχώρησε σήμερα και στο διορισμό των στενότερων συνεργατών του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, κυρίως του συμφοιτητή του Πιερ Ρενέ Λεμάς ως γενικού γραμματέα των Ηλυσίων, και της Ακιλινό Μορέλ ως πολιτικής του συμβούλου, ενώ στη θέση του παραμένει ο στρατηγός Μπενουά Πιγκά.

Πρόκειται για τους πρώτους διορισμούς από τον Φρανσουά Ολάντ, που ανέλαβε σήμερα επίσημα το αξίωμα του προέδρου του γαλλικού κράτους.