ΚΟΣΜΟΣ

Ντράγκι: Μέτρα διασφάλισης της Ευρωπαϊκής αγοράς και όχι αλληλεγγύης

Μάριο Ντράγκι
«Δημιουργήστε μια κοινή λύση δαπανών για την υπεράσπιση ίσων όρων ανταγωνισμού»
AP

Ο Μάριο Ντράγκι, κατά την τελευταία του Σύνοδο Κορυφής, με την ιδιότητα του Ιταλού πρωθυπουργού, παρέπεμψε τους Ευρωπαίους στη δημιουργία ενός νέου μεγάλο κοινού ταμείου το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για επενδύσεις όσο και για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών

Στην τελευταία του Σύνοδο Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έκανε μια τελευταία έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες: «Δημιουργήστε μια κοινή λύση δαπανών για την υπεράσπιση ίσων όρων ανταγωνισμού».

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι τα μέτρα που συζητούνται δεν έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη αλλά με την διασφάλιση της Ευρωπαϊκής αγοράς. Ο ίδιος παρέπεμψε τους Ευρωπαίους στη δημιουργία ενός νέου μεγάλο κοινού ταμείου το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για επενδύσεις όσο και για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών.

Ο Ιταλός ηγέτης πέρασε τους τελευταίους μήνες του προσπαθώντας μάταια να πείσει την ΕΕ να δημιουργήσει μια νέα έκδοση του προγράμματος SURE της εποχής COVID, το οποίο υποστηρίχθηκε από το κοινό χρέος της ΕΕ και πρόσφερε στους ανθρώπους οικονομική βοήθεια. Το πρόγραμμα επέτρεψε σε χώρες της ΕΕ με υψηλά χρέη να επωφεληθούν από τους όρους δανεισμού τριπλού «Α» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα υποστηρίζουν την ιδέα. Άλλοι παραμένουν δύσπιστοι, όπως η Αυστρία, η Δανία και το Λουξεμβούργο. Η Γερμανία έχει πει ότι η νέα έκδοση χρέους της ΕΕ θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, εφόσον πρόκειται για δάνεια και όχι για επιχορηγήσεις.

Σχετικές ειδήσεις:

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο: Καμία πολυτέλεια για δισταγμούς

Μακρόν: Δεν είναι καλό για την Ευρώπη που η Γερμανία «απομονώνεται»

Σύνοδος Κορυφής: Πιθανή μια συμφωνία σήμερα για το φυσικό αέριο