ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ο εισβολέας ήθελε να σπάσει τα γόνατα της Πελόζι» - Ποιος είναι

To ζεύγος Πελόζι
To ζεύγος Πελόζι
ΑΡ

Ο εισβολέας στο σπίτι των Πελόζι ήθελε να σπάσει τα γόνατα της προέδρου της Βουλής...για παραδειγματισμό λένε οι Αρχές

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι επιτέθηκε με σφυρί στον σύζυγο της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι είπε στην αστυνομία ότι ήθελε να κρατήσει όμηρο την ηγέτη των Δημοκρατικών και να «σπάσει τα γόνατά της» για να δείξει σε άλλα μέλη του Κογκρέσου ότι «οι πράξεις έχουν συνέπειες», είπε τη Δευτέρα (31/10).

Σε μια ανατριχιαστική ομοσπονδιακή καταγγελία, οι αξιωματούχοι λένε ότι ο Ντέιβιντ ΝτεΠαπ 42 ετών κρατώντας μονωτική ταινία, ταινία και ένα σχοινί σε ένα σακίδιο, εισέβαλε στο σπίτι του ζευγαριού στο Σαν Φρανσίσκο νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ανέβηκε στον όροφο όπου κοιμόταν ο 82χρονος Πολ Πελόζι και ζήτησε να μιλήσει στη «Νάνσι».

«Αυτό το σπίτι και η ίδια η πρόεδρος της Βουλής ήταν συγκεκριμένα στόχοι», είπε η εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, Μπρουκ Τζένκινς, σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας, ανακοινώνοντας τις κατηγορίες εναντίον του Ντε Πάπ, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας.

«Είχε πολιτικά κίνητρα», είπε η Τζένκινς. Παρακάλεσε το κοινό να «προσέχει τα λόγια που λέγονται και να μειώσει την ένταση της πολιτικής ρητορικής». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ΝτεΠαπ είχε κάνε έρευνες εκ των προτέρων για να στοχεύσει την Πελόζι, είπε η Τζένκινς σε συνέντευξή του στο Associated Press. «Αυτό δεν ήταν κάτι που έκανε στη στιγμή», είπε.

Σε δήλωση αργά τη Δευτέρα, η πρόεδρος Πελόζι είπε ότι η οικογένειά της είναι «πολύ ευγνώμων» για τα «χιλιάδες μηνύματα που μεταφέρουν ανησυχία, προσευχές και θερμές ευχές». Ο σύζυγός της υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για κάταγμα κρανίου και άλλα τραύματα μετά την επίθεση. Είπε ότι σημειώνει «σταθερή πρόοδο σε μια μακρά διαδικασία ανάκαμψης».

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών

Η σκληρή αφήγηση που διατυπώθηκε από τους κρατικούς και ομοσπονδιακούς εισαγγελείς έρχεται σε αντίθεση με τα κοροϊδευτικά αστεία και τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν από ακροδεξιά πρόσωπα και ακόμη και ορισμένους κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους μόλις μια εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Αριθμός ρεκόρ απειλών κατά της ασφάλειας καταγράφονται εναντίον νομοθετών και εκλογικών στελεχών. Σε μια προεκλογική εκδήλωση τη Δευτέρα στην Αριζόνα, η Ρεπουμπλικανική υποψήφια για κυβερνήτης Κάρι Λέικ, προκάλεσε γέλια καθώς αστειευόταν για την ασφάλεια στο σπίτι της Πελόζι.

Εκτός από τις πολιτειακές κατηγορίες, ο ΝτεΠαπ κατηγορήθηκε επίσης τη Δευτέρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για επιρροή, παρεμπόδιση ή αντίποινα εναντίον ομοσπονδιακού αξιωματούχου απειλώντας ή τραυματίζοντας ένα μέλος της οικογένειας. Αντιμετωπίζει επίσης μια κατηγορία απόπειρας απαγωγής ενός αξιωματούχου των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω των επίσημων καθηκόντων του.

Οι εισαγγελείς θα ζητήσουν να κρατηθεί στη φυλακή χωρίς εγγύηση. Οι αρχές είπαν ότι έσπασε μια γυάλινη πόρτα στο πίσω μέρος του σπιτιού με ένα σφυρί, πήγε στην κρεβατοκάμαρα στον επάνω όροφο και κάλεσε τον έκπληκτο Πολ Πελόζι να ξυπνήσει. Όταν εκείνος είπε στον εισβολέα ότι η γυναίκα του δεν ήταν σπίτι, ο ΝτεΠαπ είπε ότι θα περίμενε, ακόμα και αφού του είπαν ότι δεν θα ήταν σπίτι για μερικές μέρες. Στη συνέχεια, ο δράστης άρχισε να βγάζει στριφτές γραβάτες για να δέσει τον Πελόζι, λέει η καταγγελία.

Ο ΝτεΠαπ είπε στους ανακριτές ότι ήθελε να μιλήσει με την πρόεδρο Πελόζι και οτι τη θεωρούσε ως «αρχηγό του συνόλου των ψεμάτων που είπε το Δημοκρατικό Κόμμα», σύμφωνα με την οκτασέλιδη καταγγελία. «Αν του έλεγε την «αλήθεια», θα την άφηνε να φύγει και αν «έλεγε ψέματα», θα της έσπασε τα γόνατα», αναφέρει η καταγγελία.

«Σπάζοντας τα γόνατα της Νάνσυ, θα έπρεπε στη συνέχεια να οδηγηθεί με ρόδες στο Κογκρέσο, κάτι που θα έδειχνε σε άλλα μέλη του Κογκρέσου ότι υπήρχαν συνέπειες για τις ενέργειές της», λέει η καταγγελία που είπε ο Ντε Πάπ στους ανακριτές. Η Πελόζι, η οποία βρισκόταν στην Ουάσιγκτον την ώρα της επίθεσης, επέστρεψε γρήγορα στην Καλιφόρνια. Σε αντίθεση με τους προέδρους, οι ηγέτες του Κογκρέσου έχουν προστασία ασφαλείας για τους εαυτούς τους, αλλά όχι τις οικογένειές τους.

Ποιος είναι ο συνωμοσιολόγος εισβολέας

Ο ΝτεΠαπ είναι Καναδός πολίτης που εισήλθε νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2000, αλλά έχει μείνει πολύ μετά τη λήξη της βίζας του, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει το θέμα δημόσια και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η οικογένεια τον περιέγραψε ως αποξενωμένο και ήταν γνωστός από κάποιους στο Σαν Φρανσίσκο ως ακτιβιστής υπέρ του γυμνισμού που φαινόταν να ασπάζεται μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας. Ο ΝτεΠαπ ζούσε τα τελευταία δύο χρόνια σε ένα γκαράζ σε μια κατοικία στο Richmond της Καλιφόρνια, ανέφερε η καταγγελία.

Η επίθεση ήταν ένας ανησυχητικός απόηχος της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όταν οι ταραχοποιοί που προσπαθούσαν να ανατρέψουν την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ από τον Τζο Μπάιντεν εισέβαλαν στις αίθουσες φωνάζοντας απόκοσμα «Πού είναι η Νάνσι;»

Με σχεδόν 10.000 απειλές κατά μελών του Κογκρέσου τον τελευταίο χρόνο, η αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ συνέστησε στους νομοθέτες να λάβουν προφυλάξεις. Ο αρχηγός Tom Manger, ο οποίος ηγείται της δύναμης, είπε ότι η απειλή από επιτιθέμενους «μοναχικούς λύκους» έχει αυξηθεί και η πιο σημαντική απειλή που αντιμετωπίζει η δύναμη είναι ο ιστορικά υψηλός αριθμός απειλών κατά νομοθετών, χιλιάδες περισσότερες από ό,τι λίγα χρόνια πριν.

Ο ξυλοδαρμός του συζύγου της Πελόζι ακολουθεί άλλες επιθέσεις και απειλές. Αυτό το καλοκαίρι, ένας άνδρας που κουβαλούσε όπλο, μαχαίρι και φερμουάρ συνελήφθη κοντά στο σπίτι του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μπρετ Κάβανο στο Μέριλαντ, αφού τον απείλησε να τον σκοτώσει. Το 2017, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Στιβ Σκαλίζ τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένας υποστηρικτής του Μπέρνι Σάντερς άνοιξε πυρ εναντίον των Ρεπουμπλικανών σε έναν αγώνα μπέιζμπολ.

Πηγή: Αssociated Press