ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Θύμα φαρσέρ ο Ντούντα - Νόμιζε ότι συνομιλούσε με τον Μακρόν

Πολωνία: Θύμα φαρσέρ ο Ντούντα - Νόμιζε ότι συνομιλούσε με τον Μακρόν
AP

Πολωνία: Το τηλεφώνημα, που έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο, διαρκεί περίπου 7,5 λεπτά και ακούγεται ο Πολωνός πρόεδρος να μιλάει αγγλικά με έναν άνδρα ο οποίος προσπαθεί να μιλήσει και εκείνος αγγλικά με γαλλική προφορά.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ έπεσε ο πρόεδρος της Πολωνίας, ο οποίος για 7,5 ολόκληρα λεπτά νόμιζε ότι συνομιλούσε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν, τη νύχτα που έπεσε πύραυλος σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το γεγονός επιβεβαίωσε το γραφείο του Αντρέι Ντούντα, ωστόσο η παραδοχή αυτή μάλλον εγείρει ερωτηματικά για την ασφάλεια αλλά και τη λειτουργία του.

Κι αυτό γιατί αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι γνωστοί φαρσέρ «Βόβαν» και «Λέξους» επικοινωνούν με τον Ντούντα παριστάνοντας κάποιον άλλο.

Το τηλεφώνημα, που έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο, διαρκεί περίπου 7,5 λεπτά και ακούγεται ο Πολωνός πρόεδρος να μιλάει αγγλικά με έναν άνδρα ο οποίος προσπαθεί να μιλήσει και εκείνος αγγλικά με γαλλική προφορά.

«Εμανουέλ, πίστεψέ με, είμαι εξαιρετικά προσεκτικός», λέει ο Ντούντα στον συνομιλητή του, το βράδυ που όλοι φοβούνταν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη ή και στον κόσμο. «Δεν κατηγορώ τους Ρώσους. Δεν θέλω πόλεμο με τη Ρωσία και πίστεψέ με, είμαι πολύ, πολύ προσεκτικός», είπε.

Το γραφείο του Ντούντα επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ότι εκείνο το βράδυ, μετά την έκρηξη στο χωριό Πρεβόντοφ και αφού ο πρόεδρος συνομιλούσε τηλεφωνικά με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων «ένα πρόσωπο που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνδέθηκε μαζί του».

«Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα αντιλήφθηκε, από τον ασυνήθιστο τρόπο διεξαγωγής της συνομιλίας, ότι ίσως επρόκειτο για απόπειρα φάρσας και τερμάτισε την κλήση».

Ο Ντούντα είπε στον «Μακρόν», ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πύραυλο αλλά δεν γνώριζε ποιος τον εκτόξευσε και ότι αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ακόμη ακούγεται να λέει, ότι δεν σκόπευε να επικαλεστεί το άρθρο 5, περι συλλογικής αυτοάμυνας της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να αλληλοβοηθούνται σε περίπτωση επίθεσης.

Ο Ντούντα ρωτήθηκε εξάλλου για τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει «βρόμικες» βόμβες. «Φοβάμαι περισσότερο ορισμένα προβλήματα με τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία (…) Φοβάμαι περισσότερο την πυρηνική καταστροφή», απάντησε.

Δύο χρόνια περίπου έχουν περάσει από την τελευταία φορά που οι δύο Ρώσοι φαρσέρ τηλεφώνησαν στον Πολωνό πρόεδρο, υποδυόμενοι εκείνη την φορά τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι δυο Ρώσοι είναι γνωστοί στη Ρωσία για τις φάρσες τους σε διασημότητες και πολιτικούς. Στο παρελθόν έχουν καταφέρει να μιλήσουν –και να δημοσιοποιήσουν τους διαλόγους– με τον Μακρόν, τον Βρετανό σταρ Έλτον Τζον, τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τον πρίγκιπα Χάρι αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά με το εάν οργάνωσαν όντως εκείνη την φάρσα στον Αντρέι Ντούντα, οι δύο φαρσέρ, τα πραγματικά ονόματα των οποίων είναι Βλαντίμιρ Κουζνετσόφ και Αλεξέι Στολιάροφ, επιβεβαίωσαν λέγοντας: «Το είπαμε σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (…) και αναρτήσαμε ένα βίντεο».

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν επίθεση προς τον Πολωνό πρόεδρο για το περιστατικό, κατηγορώντας τον ίδιο και το γραφείο του για υπερβολική χαλαρότητα στα θέματα ασφάλειας.

Ο βουλευτής του κόμματος της αριστεράς, Τομας Τρελα, είπε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Η συνομιλία του προέδρου Ντούντα με τους Ρώσους φαρσέρ που υποδύονταν τον Γάλλο Πρόεδρο είναι ντροπή για τις μυστικές υπηρεσίες και αποτυχία εκείνων που θα έπρεπε να ελέγχουν ποιους επιτρέπουν να επικοινωνούν με τον αρχηγό του Κράτους. Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για την ασφάλεια και την φήμη μας στα μάτια των συμμάχων μας».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.