ΚΟΣΜΟΣ

Corriere Della Serra: Ο Τζόρτζι ίσως ειδοποίησε τον πατέρα της Καϊλή

Corriere Della Serra: Ο Τζόρτζι ίσως ειδοποίησε τον πατέρα της Καϊλή

Corriere Della Serra: Η μαραθώνια κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή απασχολεί το πρωτοσέλιδο της ιταλικής εφημερίδας 

Ρεπορτάζ με την κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι φιλοξενεί η ιταλική Corriere Della Sera στο πρωτοσέλιδό της εν μέσω ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα για το Ευρωκοινοβούλιο.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η κατάθεση του Τζόρτζι ήταν μαραθώνια. «Ο Τζόρτζι μίλησε επί σειρά ωρών μετά τη σύλληψή του την περασμένη Παρασκευή, οπότε αποφασίστηκε η κράτησή του. Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν τόσο από το σπίτι του συντρόφου της Καϊλή όσο και του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες ως εγκέφαλος του σκανδάλου δωροδοκίας με σκοπό την προώθηση της πολιτικής Κατάρ και Μαρόκου».

«Μέσα από τις δηλώσεις του Τζόρτζι ανοίγει ένα παράθυρο που θα βοηθήσει τους Βέλγους ανακριτές στις έρευνες που ξεκίνησαν από το περασμένο καλοκαίρι. Πριν από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, είχε συλληφθεί ο πατέρας της Εύας Καϊλή, καθώς έφευγε με μια τσάντα που περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 από το πολυτελές ξενοδοχείο, όπου είχε μείνει με τη σύζυγό του για λίγες ημέρες», λέει το ιταλικό μέσο ενημέρωσης.

«Κάποιος πρέπει να τον είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την επιχείρηση της Αστυνομίας και κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Τζόρτζι, που είχε ακούσει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα (ο Τζόρτζι πιθανώς να παρακολουθείτο τηλεφωνικά) οδήγησε τους αστυνομικούς να παραμονεύουν μπροστά από το ξενοδοχείο για να αιφνιδιάσουν τον πατέρα της Καϊλή», σημειώνει η Corriere .

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, ο Τζόρτζι πρέπει να είχε πολλά να πει και μάλλον τα είπε το Σάββατο, καθώς ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ αναγκάστηκε να αναβάλει τις υπόλοιπες καταθέσεις για να συγκεντρώσει όλες τις καταθέσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλή.

Το θέμα των ερωτήσεων δεν μπορεί παρά να αφορούσε στα χρήματα που από τη ΜΚΟ του Παντζέρι, Fight Impunity, μπορεί να πέρασαν στην Καϊλή και σε άλλα πρόσωπα.

Η έρευνα φτάνει μέχρι την Ιταλία, όπου η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην περιοχή του Μπέργκαμο και στο Μιλάνο.

Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ στα σπίτια των Καϊλή και Παντσέρι

Σύμφωνα με στοιχεία και φωτογραφικά ντοκουμέντα της βελγικής Le Soir περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά εντοπίστηκαν τόσο στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι όσο και της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή.

Σε έρευνα στο σπίτι του Παντζέρι στις Βρυξέλλες η ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία ανκάλυψε περίπου 60.000 ευρώ, ενώ προσθέτοντας τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Καϊλή αλλά και στο σπίτι εκείνης και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες, το συνολικό ποσό ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Αρχές συνέλαβαν τον πατέρα της Ελληνίδας πολιτικού στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών, έχοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά.

Αυτή η εξέλιξη είναι που έδωσε το «πράσινο φως» στους ερευνητές να μεταβούν στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του Τζόρτζι, χωρίς να χρειαστεί να ζητήσουν άρση της βουλευτικής της ασυλίας.

Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία όπως εκτιμούν οι Αρχές δόθηκαν στην Καϊλή από αξιωματούχους του Κατάρ μαζί με τσάντες με χαρτονομίσματα.

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα σε βάρος των Παντσέρι, Καϊλή και Τζόρτζι απαγγέλθηκαν κατηγορίες ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ. Και οι τρεις, όπως και ένας ακόμη άνδρας ο οποίος είναι ήδη στη φυλακή για την ίδια υπόθεση, θα βρεθούν ενώπιον δικαστών που θα αποφασίσουν για την παραμονή τους στη φυλακή ή την απελευθέρωσή τους μέχρι την διεξαγωγή της δίκης.