ΚΟΣΜΟΣ

Φαβορί για το ΔΝΤ ο Στόλτενμπεργκ

Φαβορί για το ΔΝΤ ο Στόλτενμπεργκ

Η νορβηγική τηλεόραση υποστηρίζει ότι ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είναι το φαβορί των ΗΠΑ για να ηγηθεί του χρηματοπιστωτικού οργανισμού που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ θα μπορούσε να γίνει ο νέος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετέδωσε ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV 2 την Τετάρτη, επικαλούμενος «αξιόπιστες» πηγές εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Επί του παρόντος, επικεφαλής του ΔΝΤ είναι η Βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η θητεία της οποίας λήγει το 2024.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έπρεπε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο, αλλά η θητεία του παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2023 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη διάδοχος στη θέση αυτή, πολλά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι ο Στόλτενμπεργκ θα μπορούσε να παρατείνει την θητεία του πέρα ​​από το 2023.

Όπως αναφέρει το RT, που επικαλείται πολλαπλά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, καθώς δεν υπάρχει διάδοχος για τη θέση σε σαφή οπτική επαφή, ο Στόλτενμπεργκ μπορεί να καταλήξει να παρατείνει τη θητεία του ακόμη και μετά το 2023, ενδεχομένως για ένα ακόμη έτος.

Το ΝΑΤΟ φέρεται να έχει ως στόχο να τοποθετήσει για πρώτη φορά γυναίκα στο τιμόνι του, με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα, την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και την πρώην πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς να αναφέρονται μεταξύ των υποψηφίων.

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι New York Times ανέφεραν ότι η «βασική υποψήφια» που προτιμά η Ουάσινγκτον για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ήταν η Chrystia Freeland, η οποία είναι σήμερα υπουργός Οικονομικών και αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Σταθερό το μέτωπο στην Ουκρανία - Στο Ντονέτσκ οι δυνάμεις

Κοσόβο: Σέρβοι διαδηλώνουν για να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις

Βρετανία: Στα ύψη το κόστος των τροφίμων - Μειώνουν γεύματα οι πολίτες