ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Φουντώνουν τα σενάρια για αναβολή των εκλογών μετά τον φονικό σεισμό

Τουρκία: Φουντώνουν τα σενάρια για αναβολή των εκλογών μετά τον φονικό σεισμό
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP photo

Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διασώσεις και η Τουρκία μετρήσει τους νεκρούς της από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η εκλογολογία έχει ήδη αρχίσει.

Πάνω στα συντρίμμια από τον φονικού σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, φουντώνουν τα σενάρια ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να μεταθέσει για αργότερα τις εκλογές, ώστε να έχει χρόνο να ανατάξει το κλίμα που είναι σε βάρος του.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, υπάρχουν ήδη φήμες για αναβολή των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου και στέλεχος του ΑΚΡ, οι εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν γιατί δεν θα υπάρχουν οι εκλογικοί κατάλογοι ενώ παράλληλα είναι μεγάλος και ο αριθμός των πολιτών που εκτοπίστηκαν.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση. Κατηγορεί τον Ερντογάν ότι φοβάται τις εκλογές αλλά και ότι θα λογοδοτήσει.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Σύνταγμα της Τουρκίας, αναβολή γίνεται μόνο σε περίπτωση πολέμου. Παράλληλα, δεν έχει καμία δύναμη για το εκλογοδικείο ενώ για να υπάρξει αναβολή των εκλογών θα πρέπει να το αποφασίσει με ευρεία συναίνεση το κοινοβούλιο, που σημαίνει που ουσιαστικά ότι θα πρέπει να πει το «ναι» και η αντιπολίτευση, η οποία δεν το λέει και δίνει μια παράταση στον Ερντογάν μόνο ως τις 18 Ιουνίου που ολοκληρώνεται η τετραετία.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ:

Ερντογάν: Οι σεισμοί ήταν σαν να μας χτύπησαν εκατοντάδες ατομικές βόμβες

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρομοίασε τους σεισμούς που «χτύπησαν» την Τουρκία σαν εκατοντάδες ατομικές βόμβες. Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, τουλάχιστον 2.200.000 κάτοικοι έφυγαν ήδη από τις περιοχές των σεισμών και πήγαν σε μεγάλες πόλεις ή όπου είχαν συγγενείς τους.

Όπως ανέφερε ο Ερντογάν, περίπου 890.000 φιλοξενούνται σε σκηνές και περίπου 50.000 σε ξενοδοχεία. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι έχουν στηθεί 10.000 σκηνές και 5.400 κοντέινερ και υπολογίζεται ότι σε αυτά φιλοξενούνται 1,6 εκατ. άνθρωποι. Συνολικά υπολογίζεται ότι έμειναν άστεγοι 3.800.000 πολίτες.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν ευχαρίστησε τις χώρες που βοήθησαν και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος θα στείλει 10.000 κοντέινερ που χρησιμοποιήθηκαν στο Μουντιάλ.

Τέλος, σημειώνεται ότι απόψε θα πραγματοπιηθεί τηλεμαραθώνιος στην Τουρκία και είναι η πρώτη φορά που όλα τα κανάλια -αντιπολιτευτικά και μη- θα κάνουν κοινή μετάδοση.

Διαβάστε επίσης:

Ιπτάμενα αντικείμενα: Αποκαλυπτικοί διάλογοι Αμερικανών πιλότων - Πώς αστόχησαν την πρώτη φορά

Σακίρα: «Μπορεί να σκοτώσω τον πρώην μου» - Το νέο... φαρμακερό μήνυμα στον Πικέ

Σεισμός στην Τουρκία: Τα σαθρά θεμέλια του «συστήματος Ερντογάν» - Τι θα γίνει με τις εκλογές