ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Υπόγειο θησαυροφυλάκιο σπόρων για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου

Ρωσία: Υπόγειο θησαυροφυλάκιο σπόρων για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου

Υπάρχουν επιστήμονες που προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου ή μιας παγκόσμιας οικολογικής καταστροφής.

Ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο σπόρων για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου έχουν κατασκευάσει οι επιστήμονες στη Γιακουτία της Ρωσίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ανταποκριτής του Open στην Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός, επιστήμονες εδώ και δεκαετίες ετοιμάζονται και από τη μια και από την άλλη πλευρά για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου ή μιας παγκόσμιας οικολογικής καταστροφής, δημιουργώντας ένα φυσικό θησαυροφυλάκιο σπόρων βυθισμένο μέσα στους αιώνιους πάγους την Γιακουτία.

Το συγκεκριμένο ωστόσο που επισκέφθηκε το Open είναι πειραματικό, υπάρχουν όμως πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία εκεί. Στο θησαυροφυλάκιο αποθηκεύονται υπό φυσικές συνθήκες σπόροι όλων των ειδών ή τουλάχιστον κάποιων συγκεκριμένων καλλιεργειών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ έχουν ένα δικό τους θησαυροφυλάκιο σπόρων με 1,2 εκατ. σπόρους, η Ρωσία κληρονόμησε από την Σοβιετική Ένωση ένα θησυροφυλάκιο με 450.000 σπόρους και ο Πούτιν με πρόσφατο διάταγμα του αποφάσισε να προστεθεί άλλους 1 εκατ. σπόρους