ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Χάρι: Γιατί «βάφτηκε με αίμα» η βιογραφία του

H αυτοβιογραφία του Χάρι καλυμμένη με αίμα
H αυτοβιογραφία του Χάρι καλυμμένη με αίμα

Απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι... καλυμμένα με αίμα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, λίγες μέρες πριν από τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου. Το αμφιλεγόμενο project είναι μία ιδέα του καλλιτέχνη Aντρέι Μολόντκιν

Ο καλλιτέχνης Aντρέι Μολόντκιν λέει ότι έχει καλύψει 25 αντίγραφα του βιβλίου Spare με... ανθρώπινο αίμα, τα οποία θα εκθέσει σήμερα σε ένα κατάστημα στο Windsor (8/4) λίγο πριν τα πουλήσει παραμονές της στέψης του Βασιλιά Καρόλου.

Τα αντίγραφα των απομνημονευμάτων του πρίγκιπα Χάρι... με το αίμα του αφγανικού λαού πρόκειται να κυκλοφορήσουν, σε πενταψήφια τιμή. Ο Ρώσος αντιπολεμικός καλλιτέχνης είχε παρουσιάσει ένα γλυπτό γεμάτο αίμα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, σε μια διαμαρτυρία για τις δηλώσεις του δούκα του Σάσεξ σχετικά με τον αριθμό των δολοφονιών του στο Αφγανιστάν.

Ο Μόλοντκιν είπε ότι μέρος του αίματος που δόθηκε για το έργο τέχνης έχει πλέον χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία των «εναλλακτικών» βιβλίων του, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για αγορά από τις 2 Μαΐου, τέσσερις ημέρες πριν τη στέψη του Βασιλιά, για 10.000 δολάρια το καθένα. Ο καλλιτέχνης λέει ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση θα δοθούν σε αφγανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Σε μια δήλωση για το τελευταίο του εγχείρημα που ονομάζεται «Blood Money» ο Μολόντκιν είπε: «Ο πρίγκιπας Χάρι καυχιέται ότι σκότωσε τους Ταλιμπάν σαν να είναι κακοί σε ένα βιντεοπαιχνίδι, υποτιμώντας την ανθρώπινη ζωή και στη συνέχεια εξαργυρώνοντας τη θλιβερή ιστορία για να πουλήσει βιβλία για υπερβολική κατανάλωση ναρκωτικών, σεξουαλική εκμετάλλευση και δολοφονικές κατακτήσεις».

Μετά την έκθεση στο Windsor το Σάββατο, ένας εκπρόσωπός του είπε ότι τα αιματοβαμμένα βιβλία θα είναι διαθέσιμα για αγορά στο a/political, μια καλλιτεχνική οργάνωση στο Kένινγκτον του Λονδίνου, στις 2 Μαΐου. Ο Χάρι αντιμετώπισε κριτική επειδή αποκάλυψε στα απομνημονεύματά του ότι σκότωσε 25 μαχητές Ταλιμπάν ενώ υπηρετούσε στον βρετανικό στρατό στο Αφγανιστάν. Έγραψε ότι «δεν ήταν ένας αριθμός που μου έδωσε καμία ικανοποίηση... αλλά ούτε και ένας αριθμός που με έκανε να ντρέπομαι».

O καλλιτέχνης

Ο πρίγκιπας παραδέχτηκε επίσης ότι δεν θεωρούσε αυτούς που σκότωσε ως «άνθρωπους», αλλά αντ’ αυτού ως «πιόνια σκακιού» που είχαν αφαιρεθεί από το ταμπλό. «Στη ζέστη και την ομίχλη των μαχών, δεν σκέφτηκα αυτούς τους 25 ως ανθρώπους. Δεν μπορείς να σκοτώσεις ανθρώπους αν τους θεωρείς ανθρώπους. Δεν μπορείς πραγματικά να βλάψεις τους ανθρώπους αν τους σκέφτεσαι σαν ανθρώπους. Ήταν πιόνια σκακιού που αφαιρέθηκαν από τη σκακιέρα, οι κακοί που αφαιρέθηκαν πριν προλάβουν να σκοτώσουν τους καλούς».

Ο Μόλοντκιν είπε στο Sky News τον περασμένο μήνα ότι τα σχόλια του Χάρι τον είχαν θυμώσει «πολύ, πολύ» και ότι ήθελε «να ποτίσει τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου με το αίμα του Αφγανικού λαού» προβάλλοντας το γλυπτό του στο ορόσημο.

Είπε επίσης ότι περίπου 1.250 ml αίματος χρησιμοποιήθηκαν στο γλυπτό του - που ονομάζεται Royal Blood, αφού ελήφθη από μια εγγεγραμμένη νοσοκόμα, διατηρήθηκε σε ψυγείο και στη συνέχεια «αντλήθηκε» στο έργο τέχνης. Ο καλλιτέχνης, ο οποίος υπηρετούσε στο Σοβιετικό Στρατό, είπε ότι το αίμα προσφέρθηκε από Αφγανούς στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξήγησε σε όλους τους δωρητές πώς θα χρησιμοποιηθεί.

Ο Χάρι πραγματοποίησε δύο περιοδείες στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της θητείας του στον στρατό, συμπεριλαμβανομένης μιας περιοδείας μεταξύ 2012 και 2013, όταν υπηρέτησε ως συγκυβερνήτης του επιθετικού ελικοπτέρου Απάτσι. Mεταξύ των αποκαλύψεων στο βιβλίο του, ο Χάρι παραδέχτηκε ότι είχε πάρει κοκαΐνη, είχε καπνίσει χόρτο και είχε δοκιμάσει μαγικά μανιτάρια και αποκάλυψε ότι έχασε την παρθενιά του από μια ηλικιωμένη γυναίκα σε ένα χωράφι.

Ο αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί αίμα για να «ακουστεί»

Για να συμπέσει με το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Μολόντκιν αποκάλυψε ένα αντίγραφο του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου που σιγά σιγά γέμισε με αργό πετρέλαιο. Είχε μια συμβολική τιμή 150 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που ταίριαζε με το χρηματικό ποσό που φέρεται να δαπανήθηκε για δωροδοκίες και μίζες σε στελέχη της FIFA.

Τον περασμένο Αύγουστο παρουσίασε ένα γλυπτό του Λευκού Οίκου που φέρεται να περιείχε το ραδιενεργό αίμα ανδρών γεννημένων στο Ναγκασάκι για να τιμήσει την 77η επέτειο από τις ατομικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι,

Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο Mολόντκιν παρουσίασε ένα γυάλινο πορτρέτο του Βλαντιμίρ Πούτιν που ήταν γεμάτο με αίμα Ουκρανών στρατιωτών. Μια εικόνα του έργου τέχνης λέγεται ότι μεταδόθηκε ζωντανά κοντά στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, καθώς ο Πούτιν επέβλεπε την παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας.

Το 2013 άνοιξε μια έκθεση με τίτλο Catholic Blood που παρουσίαζε μια εγκατάσταση με αίμα που δώρισαν αποκλειστικά Καθολικοί γύρω από το αντίγραφό του Rose Window στο Αβαείο του Westminster, το οποίο θεωρείται προτεσταντικό σύμβολο