ΚΟΣΜΟΣ

Kιλιτσντάρογλου: Το «κόκκινο ποτάμι» των οπαδών του στη Σμύρνη - «Εγώ δεν έχω μάτια για παλάτια»

O Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην ομιλία του στη Σμύρνη
O Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην ομιλία του στη Σμύρνη

Μια ημέρα μετά την δημόσια εμφάνιση του Ερντογάν στη Σμύρνη, ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου εμφανίστηκε στην ίδια πόλη με αέρα νικητή, καλώντας τους νέους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Δύο εβδομάδες πριν απο τις κρίσιμες εκλογές της 14ης Μαΐου ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης υποσχέθηκε οτι θα φέρει την άνοιξη στην Τουρκία

Μιλώντας στη μαζική συγκέντρωση της Σμύρνης, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επέκρινε την κυβέρνηση Ερντογάν, υποσχέθηκε οτι θα ενώσει τη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων και είπε οτι δεν τον ενδιαφέρουν τα πλούτη και τα παλάτια, αφήνοντας αιχμές για το σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας.

Οι πολίτες συνέρρευσαν στην πλατεία Gündoğdu για το μεγάλο συλλαλητήριο της Εθνικής Συμμαχίας, ο υποψήφιος πρόεδρος του CHP ανέβηκε στο βήμα και εμφανίστηκε ενωτικός. «Η ελπίδα μου είστε εσείς. Μαζί θα βγάλουμε την Τουρκία από αυτή την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Μαζί θα φέρουμε την Τουρκία στο φως.

Ό,τι και να γίνει, θα καταργήσω όλα τα εμπόδια. Μαζί θα αποδώσουμε δικαιοσύνη. Δεν θα κάνουμε διακρίσεις. Θα αγκαλιάσουμε 85 εκατομμύρια. Είτε ψηφίσετε είτε όχι, όλοι μπορούν να είναι σίγουροι ότι ο Κεμάλ θα είναι δίπλα του» είπε.

Ο Κιλιτσντάρογλου τόνισε οτι αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας. «Αυτές οι εκλογές είναι η επιλογή για μια Τουρκίας όπου κανένα παιδί δεν θα πηγαίνει για ύπνο πεινασμένο. Αυτές οι εκλογές είναι οι εκλογές που θα εξασφαλίσουν την ισότητα γυναικών και ανδρών. Είναι η επιλογή της αγκαλιάς, όχι του χωρισμού. Αυτές οι εκλογές είναι οι εκλογές που θα φέρουν τη δημοκρατία στην Τουρκία» σημείωσε.

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες κατέκλυσαν το απόγευμα της Κυριακής (30/4) την παραλία της Σμύρνης με τις εικόνες από το «κόκκινο ποτάμι» των οπαδών του να στέλνουν μήνυμα ότι ο Κιλιτσντάρογλου κερδίζει τη μάχη των εντυπώσεων αλλά και των προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους που όπως είπε θα αφήσουν το σημάδι τους στην ιστορία. «Και θα το πουν στα παιδιά τους σε μεταγενέστερη ηλικία. Υπήρχε μια αυταρχική κυβέρνηση στην Τουρκία. Ακόμα και όταν κάναμε tweet, οι οικογένειές μας μας προειδοποιούσαν. Πήγα στις κάλπες στις 14 Μαΐου, ψήφισα και άλλαξα το αυταρχικό καθεστώς. Η ψήφος μου ήταν πολύ πολύτιμη για τη δημοκρατία» είπε σε χιλιάδες οπαδούς του.

Οι δημοσκοπήσεις παρ'ολα αυτά, μετά και την πρόσφατη περιπέτεια υγείας του Ερντογάν δείχνουν ότι η μάχη για την τουρκική προεδρία είναι αμφίρροπη. Έρευνες που διεξήγαγε η Konda Research στις αρχές και τα μέσα Απριλίου προμηνύουν οτι το ντέρμπι θα είναι δυνατό στην κάλπη της 14ης Μαΐου.

Η αρθρογράφος του Habertürk, Nagehan Alçı, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, ωστόσο διέρρευσαν. Σύμφωνα με αυτά, στον πρώτο γύρο αναμένεται οριακή νίκη του Ερντογάν με ποσοστό 43% έναντι του Κιλιτσντάρογλου με 42%. Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Μουxαρέμ Ιντζέ με ποσοστό 8%. Στον δεύτερο γύρο, πάντως, αλλάζουν τα πράγματα, αφού ο Κιλιντσντάρογλου περνάει μπροστά με 51% (έναντι του 49% του Ερντογάν) και εκλέγεται πρόεδρος.

O Ερντογάν σημειωτέον επέστρεψε χθές στην προεκλογική του εκστρατεία μετά από τρεις ημέρες απουσίας, εξαιτίας της αδιαθεσίας που ένιωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. Ο Tούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ντυμένος με στολή πιλότου στο παλαιό αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου διεξάγεται η έκθεση αεροδιαστημικής και τεχνολογίας Teknofest, ενώ στη συνέχεια παρευρέθηκε σε εκλογική συνάντηση στη Σμύρνη.