ΚΟΣΜΟΣ

Παραγουάη: Επεισόδια στην Ασουνσιόν μετά τις προεδρικές εκλογές - Ζητάνε ανακαταμέτρηση των ψήφων

Επεισόδια στην πρωτεύουσα της Παραγουάης μετά τις προεδρικές εκλογές
Επεισόδια στην πρωτεύουσα της Παραγουάης μετά τις προεδρικές εκλογές
ΑΡ

Παραγουάη: Επεισόδια στην Ασουνσιόν, όπου ο «αντισυστημικός» υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, που ήρθε τρίτος, αξιώνει να διεξαχθεί ανακαταμέτρηση

Υποστηρικτές του «αντισυστημικού» υποψηφίου ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Παραγουάη συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από την έδρα του εκλογοδικείου (της εθνικής εφορευτικής επιτροπής) χθες Δευτέρα, εν μέσω καταγγελιών για νοθεία στη διαδικασία την οποία κέρδισε –με απρόσμενη άνεση– το κυβερνών δεξιό κόμμα, το Colorado.

Η αστυνομία, που είχε τοποθετήσει μπαριέρες γύρω από το κτίριο, χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες για να απωθήσει νεαρούς που πέταγαν πέτρες, ανέφεραν οι αρχές. Εκατοντάδες οπαδοί του Παραγουάιο «Πάγιο» Κούμπας διαδήλωσαν έξω από το εκλογοδικείο.

Αλλού, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και καταστρέφοντας διαφημιστικές πινακίδες της εκστρατείας του Σαντιάγο Πένια, του 44χρονου οικονομολόγου, πρώην στελέχους του ΔΝΤ και πρώην υπουργού Οικονομικών, που επικράτησε καθαρά στις εκλογές, συγκεντρώνοντας περί το 43% των ψήφων, έναντι 27% του βασικού αντιπάλου του, του κεντροαριστερού Εφραίν Αλέγκρε.

Ο κ. Κούμπας, που εξέπληξε αρκετούς συγκεντρώνοντας το 23% των ψήφων, απαίτησε χθες μέσω Instagram να γίνει ανακαταμέτρηση και παρότρυνε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν. «Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι. Μας έκλεψαν την εκλογική νίκη. Είναι τόσο απλό», τόνισε σε δημοσιογράφους η Γιολάντα Παρέδες, σύζυγος του κ. Κούμπας και –πλέον– εκλεγμένη γερουσιάστρια.

Ο κ. Κούμπας, γνωστός για τον βιτριολικό του λόγο εναντίον του πελατειακού συστήματος και της διαφθοράς στο κράτος, σχεδιάζει να μεταβεί σήμερα από το προπύργιό του στη Σιουδάδ ντελ Έστε, στα σύνορα με τη Βραζιλία, στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν.

Ο «αντισυστημικός» υποψήφιος, γνωστός για τις προκλήσεις του, έχει πει πως θα θέσπιζε τη θανατική ποινή σε βάρος όσων ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο κ. Αλέγκρε έκανε γνωστό και αυτός, μέσω Twitter, πως θα ζητήσει το εκλογοδικείο να προχωρήσει σε ανακαταμέτρηση και διεθνής έλεγχος του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε στα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Φεντερίκο Γκονσάλες κάλεσε να επικρατήσει η «λογική» και να επιδειχθεί σεβασμός στη «διαδικασία» της εθνικής εφορευτικής επιτροπής.

Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης της Κυριακής ήταν θεαματικά διαφορετικό από όσα προοιωνίζοντας δημοσκοπήσεις, που για εβδομάδες έφεραν τους κ.κ. Πένια και Αλέγκρε να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την προεδρία της Παραγουάης, όπου το Κολοράδο κυριαρχεί στην πολιτική ζωή σχεδόν αδιαλείπτως εδώ και 76 χρόνια, εξαιρουμένης της σύντομης παρένθεσης της κεντροαριστερής κυβέρνησης του προέδρου Φερνάντο Λούγο (2008-2012)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ