ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στη Σερβία: Δεύτερη μαζική δολοφονία σε δύο ημέρες - Νεαρά παιδιά οι δράστες

Ο δράστης του μακελειού
Ο δράστης του μακελειού

Θρήνος στη Σερβία. Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 13 τραυματίες στον δεύτερο μαζικό πυροβολισμό που συγκλονίζει τη χώρα σε δύο ημέρες. Δράστης ο 21χρονος Ούρος Μπλάζιτς, γιος στρατιωτικού που καταζητείται από την αστυνομία

Σοκάρει η δεύτερη μαζική δολοφονία που συγκλονίζει τη Σερβία μέσα σε δύο μόλις 24ωρα και ενώ η χώρα είχε κηρύξει απο σήμερα Παρασκευή (5/5) τριήμερο εθνικό πένθος για να τιμήσει τα θύματα της προηγούμενης σφαγής στο σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ», στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Το βράδυ της Πέμπτης (4/5) ο Oύρος Μπλάζιτς, ένας 21χρονος γιος στρατιωτικού, βρισκόταν στην αυλή του σχολείου της πόλης Ντουμπόνα κοντά στο Mλαντόνεβατς με τους φίλους του, όταν διαπληκτίστηκε μαζί τους. Στη συνέχεια πήγε στο σπίτι του, πήρε ένα Καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί.

Ένας αστυνομικός (20 ετών) και η αδερφή του σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι έξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο νέο μακελειό και τουλάχιστον 13 τραυματίστηκαν. Το περιστατικό έγινε γύρω στις 11 μ.μ και ο δράστης σε κατάσταση αμόκ αφού τραυμάτισε μεγάλο αριθμό ατόμων, μπήκε σε ένα αυτοκίνητο και ξεκίνησε να σπέρνει το θάνατο στις γύρω περιοχές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν πληροφορίες ότι στο όχημα επέβαιναν άλλα δύο άτομα.

Ο δράστης του νέου μακελειού

Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του. Περίπου 600 μέλη ειδικών μονάδων αναζητούν τον δράστη. Στην επιχείρηση έρευνας συμμετέχουν όλες οι ειδικές μονάδες και η μονάδα ελικοπτέρων του MUP της Σερβίας, κάμερες θερμικής απεικόνισης, ενώ στηνπεριοχή έχουν αναπτυχθεί και αστυνομικοί σκύλοι. Στο σημείο της τραγωδίας, έσπευσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπράτισλαβ Γκάσιτς έφτασε στο Μλάντενοβατς

Οκτώ άτομα που τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς κοντά στο Μλάντενοβατς διακομίστηκαν στο Κέντρο Επειγόντων Περιστατικών και είναι σε σταθερή κατάσταση. Δύο τραυματίες ηλικίας 21 και 23 ετών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Dragiša Mišović, χειρουργήθηκαν, αλλά η ζωή τους εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, αναφέρουν τα τοπικά μέσα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπράτισλαβ Γκάσιτς, χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική πράξη». Ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της BIA, Aleksandar Vulin, και η υπουργός Υγείας Danica Grujičić φέρεται να επισκέφτηκαν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

«Σκότωσε τον εγγονό και την εγγονή μου...»

Οι μαρτυρίες σοκάρουν. «Κάθονταν εκεί και μιλούσαν, τους πλησίασε και τους πυροβόλησε άφοβα. Σκότωσε τον εγγονό και την εγγονή μου» είπε στην εφημερίδα Blic ο παππούς του αστυνομικού Mίλαν Πάνιτς και οι αδερφές του, που ήταν θύματα του δολοφόνου.

Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των θυμάτων, όπως μία μητέρα που βρήκε το γιό της αιμόφυρτο στην αυλή του σχολείου. Έφυγε όπως λέει από το σπίτι το βράδυ για να συναντήσει τους φίλους του στην αυλή του σχολείου. Επειδή δεν απαντούσε στο τηλέφωνο της μητέρας του, η οποία του τηλεφώνησε επίμονα, κατέβηκε στην αυλή του σχολείου και βρήκε τον γιο της να αιμορραγεί κάτω από το παγκάκι

O Mίλαν Πάνιτς που έπεσε νεκρός απο τα πυρά του 21χρονου

Το μακελειό στο σχολείο του Βελιγραδίου

Το πρωί της Τετάρτης ένας 13χρονος μαθητής, μπήκε σε σχολική αίθουσα όπου διδασκόταν το μάθημα της Ιστορίας και άνοιξε πυρ αδιακρίτως. Οκτώ παιδιά έπεσαν νεκρά από τα πυρά του, ενώ η καθηγήτρια τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Τραυματίες είναι άλλα έξι παιδιά.

Η αστυνομία κατονόμασε τον δράστη ως Κώστα Κετσμάνοβιτς και είπε ότι ήταν μαθητής στο σχολείο από το 2019. Είχε χρησιμοποιήσει δύο από τα όπλα του πατέρα του για τον πυροβολισμό και φέρεται να σχεδίαζε την επίθεση επί τουλάχιστον ένα μήνα. Είναι πολύ νέος για να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις και θα μεταφερθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα, ενώ συνελήφθησαν και οι γονείς του.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Βελιγραδίου, Βεσελίν Μιλίτς είπε ότι ο έφηβος είχε επίσης μαζί του βόμβες μολότοφ ενώ είχε φτάξει λίστα με τα παιδιά που σχεδίαζε να σκοτώσει και τις τάξεις τους». Οι νεκροί μαθητές, επτά κορίτσια και ένα αγόρι είχαν γεννηθεί μεταξύ 2009 και 2011.

Τα «τραύματα» της Σερβίας

Οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι σχετικά σπάνιοι στη Σερβία, η οποία έχει πολύ αυστηρούς νόμους για τα όπλα και έχει εκδώσει αρκετές αμνηστίες στους ιδιοκτήτες για να παραδώσουν ή να καταχωρίσουν παράνομα όπλα. Αλλά τα Δυτικά Βαλκάνια είναι γεμάτα με εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα μετά από πολέμους και αναταραχές στη δεκαετία του 1990.

Το βαλκανικό έθνος έχει σοκαριστεί από τον πρώτο πυροβολισμό σε σχολείο στη σύγχρονη ιστορία της Σερβίας. Ο προηγούμενος μαζικός πυροβολισμός είχε καταγραφεί το 2013, όταν ένας βετεράνος πολέμου σκότωσε 13 ανθρώπους στο χωριό Velika Ivanca της κεντρικής Σερβίας.

Η τραγωδία πυροδότησε επίσης μια συζήτηση σχετικά με τη γενική κατάσταση του έθνους μετά από δεκαετίες κρίσεων και συγκρούσεων, οι συνέπειες των οποίων έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση μόνιμης ανασφάλειας και αστάθειας, μαζί με αγεφύρωτους πολιτικούς διχασμούς..

Οι αρχές κινήθηκαν την Πέμπτη για να ενισχύσουν εκτάκτως τον έλεγχο των όπλων, καθώς η αστυνομία προέτρεψε τους πολίτες να κλειδώσουν τα όπλα τους και να τα κρατήσουν ασφαλή και μακριά από παιδιά. «Το Υπουργείο Εσωτερικών απευθύνει έκκληση σε όλους τους κατόχους όπλων να φυλάσσουν τα όπλα τους με προσοχή, κλειδωμένα σε χρηματοκιβώτια ή ντουλάπες, ώστε να είναι μακριά από άλλους, ιδιαίτερα παιδιά», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις