ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νεκρός δημοσιογράφος του AFP σε πυραυλική επίθεση

Ουκρανία: Νεκρός δημοσιογράφος του AFP σε πυραυλική επίθεση
Twitter/AFP

Ουκρανία: Η ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου δέχτηκε πυρά από ρουκέτες Grad, ενώ ήταν μαζί με ομάδα Ουκρανών στρατιωτών. Ο μόλις 32 ετών Αρμάν Σόλντιν βρήκε τραγικό θάνατο όταν ένας πύραυλος έπεσε κοντά του. Η υπόλοιπη ομάδα είναι τραυματισμένη.

 

Σκοτώθηκε την Τρίτη 9 Μαΐου ο δημοσιογράφος Αρμάν Σόλντιν, συντονιστής βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης κοντά στο Τσασίβ Γιαρ στην ανατολική Ουκρανία.

Δημοσιογράφοι του AFP ήταν μάρτυρες του τραγικού περιστατικού δηλώνοντας ότι η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 16:30 στα περίχωρα της πόλης, κοντά στο Μπαχμούτ, εκεί που οι μάχες μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία εδώ και πολλούς μήνες.

Η ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου δέχτηκε πυρά από ρουκέτες Grad, ενώ ήταν μαζί με ομάδα Ουκρανών στρατιωτών. Ο μόλις 32 ετών Αρμάν Σόλντιν βρήκε τραγικό θάνατο όταν ένας πύραυλος έπεσε κοντά του. Η υπόλοιπη ομάδα τραυματιστηκε.

«Ολόκληρο το πρακτορείο είναι συντετριμμένο από την απώλεια του Αρμάν», δήλωσε ο πρόεδρος του Γαλλικού Πρακτορείου Φάμπρις Φρις.

«Ο θάνατός του είναι μια τρομερή υπενθύμιση των κινδύνων και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Ποιος ήταν ο Αρμάν Σόλντιν

Ο Σόλντιν είχε γεννηθεί στο Σαράγεβο και ήταν Γάλλος υπήκοος, ενώ άρχισε να εργάζεται στο AFP ως ασκούμενος στο γραφείο του στη Ρώμη το 2015 και αργότερα προσλήφθηκε στο Λονδίνο.

Ήταν μέλος της πρώτης ομάδας του Πρακτορείου που μετέβη στην Ουκρανία μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, φτάνοντας την επόμενη μέρα. Ο Σόλντιν ζούσε στην Ουκρανία από τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας το ρεπορτάζ της ομάδας και ταξίδευε τακτικά στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά και νότια.

Μετά τον θάνατο του Αρμάν Σόλντιν, τουλάχιστον 11 δημοσιογράφοι ή τεχνικοί και οδηγοί ομάδων μέσων ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί, ενώ κάλυπταν τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ομάδες υπεράσπισης των μέσων ενημέρωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).