ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 5 τραυματίες σε μπαράζ νέων επιθέσεων

Μπαράζ επιθέσεων στην Ουκρανία
Μπαράζ επιθέσεων στην Ουκρανία
Α.Ρ

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέο κύμα επιδρομών σε όλη την Ουκρανία, ένα 24ωρο πριν γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης

Η Ουκρανία λέει ότι κατέστρεψε και τα 35 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που εκτόξευσε η Ρωσία σε ένα κύμα επιθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα νωρίς τη Δευτέρα. Εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, όπου ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα συντρίμμια των drones που κατέρριψαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στο Χάρκοβο, τη Χερσώνα, την Οδησσό και το Μικολάιβ, δήλωσαν αξιωματούχοι. Σηματοδοτεί την τέταρτη επίθεση σε οκτώ ημέρες στο Κίεβο και έρχεται μόλις 24 ώρες πριν η Ρωσία γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης. Η ετήσια αργία τιμά τη νίκη της Ρωσίας επί της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά από μια ηρεμία στις ρωσικές επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους τους τελευταίους μήνες, η Μόσχα έχει εντείνει τις αεροπορικές της επιδρομές την περασμένη εβδομάδα ενόψει μιας αναμενόμενης ουκρανικής επίθεσης στη νοτιοανατολική περιοχή της Ζαπορίζια.

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι στις νέες επιδρομές που διήρκεσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες και ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, 16 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σε στόχους σε ολόκληρη τη χώρα. Ανέφερε ότι 61 αεροπορικές επιδρομές και 52 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν επίσης σε πόλεις και στρατιωτικές θέσεις. Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι περίπου 35 ιρανικής κατασκευής drones καμικάζι Shahed καταστράφηκαν. Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτούς τους αριθμούς.

Στο Κίεβο, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έσπευσαν όταν συντρίμμια από drone έπεσαν σε διάδρομο στο διεθνές αεροδρόμιο Zhuliany - ένα από τα δύο εμπορικά αεροδρόμια της πόλης - ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου. Επίσης άμαχοι τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια από drone έπληξαν ένα κτήριο κατοικιών στην κεντρική συνοικία Shevchenkivskyi, πρόσθεσε η διοίκηση.

Σε άλλο σημείο, στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας, μια αποθήκη πυρπολήθηκε. Στις εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Σέρχι Μπράτσουκ, εκπρόσωπο της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, φαίνονται φλόγες να τυλίγουν ένα κτήριο, το οποίο προσδιόρισε ως αποθήκη τροφίμων.

Στη Zαπορίζια, ο επικεφαλής της εγκατεστημένης ρωσικής διοίκησης Βλαντιμίρ Ρόγκοφ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια αποθήκη και μια θέση ουκρανικών στρατευμάτων στη μικρή πόλη Orikhiv. Ρωσικά στρατεύματα και μαχητές του Ομίλου Wagner, μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, προσπαθούν να καταλάβουν το Μπαχμούτ εδώ και μήνες, παρά την αμφισβητήσιμη στρατηγική του αξία.

Το Σαββατοκύριακο, ο ιδρυτής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν φάνηκε να απειλεί να αποσυρθεί από την πόλη, αφού του υποσχέθηκαν νέες προμήθειες πυρομαχικών από το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η 9η Μαΐου θα γιορτάζεται από εδώ και στο εξής ως Ημέρα της Ευρώπης, σε ένα μήνυμα προς τη Ρωσία.

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι υπέγραψε ένα διάταγμα ότι η ημέρα θα γιορτάζει την ευρωπαϊκή ενότητα και την ήττα του «ρωσισμού» - ένας όρος που είναι συντομογραφία του «ρωσικού φασισμού», όπως είπε.