ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Τα 59α γενέθλια και η κρίσιμη ψηφοφορία για το Partygate στη Βουλή

O Mπόρις Τζόνσον
O Mπόρις Τζόνσον
ΑΡ

Βρετανία: Οι βουλευτές ψηφίζουν σήμερα για μια έκθεση που διαπίστωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε σκόπιμα το Κοινοβούλιο σχετικά με τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο του λοκντάουν. Η κρίσιμη ψηφοφορία συμπίπτει με τα γενέθλια του πρώην πρωθυπουργού που κλείνει σήμερα τα 59 του χρόνια

Οι βουλευτές θα αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ή όχι μια έκθεση που διαπίστωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε σκόπιμα το Κοινοβούλιο σχετικά με τα πάρτι την περίοδο της καραντίνας στη Ντάουνιγκ Στριτ. Μια έρευνα διάρκειας ενός έτους από την Επιτροπή Προνομίων, το βασικό πειθαρχικό όργανο για τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου, διαπίστωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός διέπραξε επανειλημμένα αδικήματα με τις διαρκείς αρνήσεις του για το «Partygate».

Προτείνει ότι θα έπρεπε να είχε ανασταλεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων για 90 ημέρες εάν είχε παραμείνει βουλευτής. Ο Ρίσι Σούνακ δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη εάν θα ψηφίσει. Θα είναι μια ελεύθερη ψηφοφορία για τους βουλευτές των Τόρις, που σημαίνει ότι δεν θα δεχθούν καθοδήγηση τι να κάνουν στην ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το βράδυ (19/6) μετά από συζήτηση.

Η έκθεση αναμένεται να περάσει εύκολα, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα καταγραφεί ψηφοφορία, με τον κ. Τζόνσον να ζητά από τους συμμάχους του να μην την καταψηφίσουν. Είναι πιθανό ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές να απέχουν ή να μην παραστούν για να λάβουν μέρος.

Ο υπουργός Στέγασης Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος υπηρέτησε επίσης στο υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον, επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να απέχει, ως το μόνο μέλος της κυβέρνησης Σουνάκ που είπε τι σκοπεύει να κάνει. Μιλώντας την Κυριακή στο BBC είπε ότι υπήρχαν τομείς όπου η συμπεριφορά του κ. Τζόνσον ήταν κατώτερη των προσδοκιών, αλλά διαφώνησε με τη σύσταση της έκθεσης για αναστολή 90 ημερών. Η ψηφοφορία είναι δύσκολη πολιτικά για τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει εμπλακεί σε σκληρό πόλεμο λέξεων με το πρώην αφεντικό του σχετικά με τη λίστα τιμών για την παραίτησή του.

Ο Σουνάκ υποσχέθηκε να τοποθετήσει την «ακεραιότητα» στην καρδιά της κυβέρνησής του κατά την είσοδό του στην Ντάουνινγκ Στριτ και θα δεχθεί πιέσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εγκρίνει τα πορίσματα της διακομματικής επιτροπής. Η υπερψήφισή της ωστόσο θα εξοργίσει τους υποστηρικτές του Τζόνσον, ορισμένοι από τους οποίους επιτέθηκαν στην επιτροπή για τα συμπεράσματά της.

Ο ίδιος ο Τζόνσον επέκρινε επίσης την επιτροπή σε μια οργισμένη δήλωση που ανακοίνωσε την παραίτησή του από βουλευτής πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, χαρακτηρίζοντάς την «δικαστήριο παρωδία».

Στην έκθεσή της, η επιτροπή προνομίων είπε ότι ο κ. Τζόνσον είχε σκόπιμα παραπλανήσει τους βουλευτές όταν τους διαβεβαίωσε μετά την εμφάνιση του σκανδάλου Partygate ότι οι κανόνες του lockdown τηρούνταν πάντα στο Νο 10. Ο κ. Τζόνσον υποστήριξε κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι οι διαβεβαιώσεις του έγιναν καλόπιστα και βασίστηκαν σε συμβουλές αξιωματούχων.

Αλλά οι βουλευτές διαπίστωσαν ότι είχε «προσωπικές γνώσεις» για γεγονότα παραβίασης κανόνων και απέτυχε να διερευνήσει «προληπτικά» τους ισχυρισμούς ότι οι κανόνες είχαν παραβιαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έκθεση προτείνει επίσης ότι οτι ο Τζόνσον δεν θα πρέπει να λάβει κοινοβουλευτικό πάσο, το οποίο κανονικά θα είχε ως πρώην βουλευτής.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον γιόρταζει σήμερα (19/6) τα γενέθλιά του, συμπληρώνοντας τα 59 του χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός όπως έγινε πρόσφατα γνωστό έγινε ο νέος αρθρογράφος της εφημερίδας Daily Mail, επιστρέφοντας στη δημοσιογραφική του καριέρα.

Ο Τζόνσον θα αποκτήσει τη δική του εβδομαδιαία στήλη, ενώ πηγές που επικαλείται το London Playbook αναφέρουν οτι πρόκειται να λάβει εξαψήφιο ποσό ετησίως από τη Daily Mail για τη συνεργασία που μόλις ξεκίνησε