ΚΟΣΜΟΣ

Ταραχές στη Γαλλία: Νεκρός 27χρονος από αστυνομικά πυρά στη Μασσαλία

Ταραχές στη Γαλλία: Νεκρός 27χρονος από αστυνομικά πυρά στη Μασσαλία
AP NewsRoom

Για τον 27χρονο η εισαγγελία στη Γαλλία ανέφερε ότι πιθανή αιτία θανάτου του ήταν ένα βίαιο σοκ στο στήθος από το βλήμα.

Η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ Μ. από αστυνομικά πυρά στη Ναντέρ έχει προκαλέσει μεγάλες ταραχές στη Γαλλία, και μάλιστα, σε μία εξ αυτών υπήρξε ένα ακόμα θύμα. Λόγος γίνεται για έναν 27χρονο που έπεσε νεκρός στη Μασσαλία κατά τη διάρκεια των ταραχών το Σάββατο, 1 Ιουλίου 2023.

Ο 27χρονος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δέχτηκε θανατηφόρο βλήμα τύπου flash-ball το οποίο χρησιμοποιείται από τις αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή δυναμικών διαδηλώσεων, στις οποίες εκδηλώνονται επεισόδια.

Την Τρίτη, 4 Ιουλίου 2023, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ερευνά τις συνθήκες θανάτου του 27χρονου, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει ούτε εάν συμμετείχε στις ταραχές ούτε ποιος ήταν ο αυτός που πυροβόλησε.

Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω όπλα με βλήματα flash-ball είναι σχεδιασμένα ώστε να μην αποτελούν θανατηφόρα όπλα και κυρίως να μην είναι σε θέση να διαπερνούν το δέρμα. Ωστόσο, η χρήση τους από τη γαλλική αστυνομία έχει πολλές φορές προκαλέσει αντιδράσεις δεδομένου ότι οι σφαίρες αυτές έχουν οδηγήσει σε απώλεια ματιών, τραυματισμούς στο κεφάλι και άλλα σοβαρά τραύματα.

Για τον 27χρονο η εισαγγελία ανέφερε ότι πιθανή αιτία θανάτου του ήταν ένα βίαιο σοκ στο στήθος από το βλήμα.

Μακρόν συναντά δημάρχους

«Είναι βιώσιμη η επιστροφή στην ηρεμία; Θα ήμουν επιφυλακτικός για τις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες. Αλλά επιτέλους η κορύφωση της βίας που ζήσαμε τα πρώτα βράδια πέρασε», είπε ο Μακρόν σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να προειδοποιήσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ότι το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων των ταραχών είναι υπαρκτό, κυρίως ενόψει της γαλλικής Εθνικής Εορτής της 14 Ιουλίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε, δε, την επιβολή προστίμων στους γονείς των νεαρών διαδηλωτών, χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείει το ενδεχόμενο οι αρχές να αναστείλουν την πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ταραχές.

Σχετικές ειδήσεις