ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Μπλίνκεν - Φιντάν για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Επικοινωνία Μπλίνκεν - Φιντάν για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Turkish Foreign Ministry/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Οι εκβιασμοί του Ερντογάν και η απάντηση της Κομισιόν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν για τη διεύρυνση του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ενόψει της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στην Λιθουανία, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Βάλτε την Τουρκία στην Ευρώπη για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε για πρώτη φορά ευθέως τον νέο όρο για να πει το «ναι» η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λίγο πριν ταξιδέψει για το Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει ανέφερε ότι «υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια και σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Απευθύνομαι από εδώ σε αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν κρατήσει την Τουρκία σε αναμονή στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά θα απευθυνθώ και στη σύνοδο κορυφής προς τις ίδιες: Πρώτα, ανοίξτε το δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά ας ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως ανοίξαμε το δρόμο για τη Φινλανδία. Αυτά δήλωσα και στον κ. Μπάιντεν χθες το βράδυ.

Το έθνος μας έχει προσδοκίες από εμάς. Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια. Είμαστε η Τουρκία, δεν είμαστε μια χώρα με ραγισμένες πόρτες. Θα τα εκφράσω αυτά και κατά τις συναντήσεις μου με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η Κομισιόν απαντά στον Ερντογάν: «Είναι διαφορετική η διαδικασία ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κομισιόν στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζήτησε ανοιχτά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε ώστε να εγκρίνει την προσχώρηση της Σουηδίας.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».