ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Είναι «παράλογο» να μην δοθεί χρονοδιάγραμμα στην Ουκρανία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

O Boλοντίμιρ Ζελένσκι
O Boλοντίμιρ Ζελένσκι
ΑΡ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήταν παράλογο να μην προσφερθεί στην Ουκρανία ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους.

«Είναι παράλογο και άνευ προηγουμένου να μην τεθεί χρονοδιάγραμμα, ούτε για την πρόσκληση (για ένταξη στο ΝΑΤΟ) ούτε για την ίδια την ένταξη της Ουκρανίας, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται ασαφείς διατυπώσεις για «προϋποθέσεις» ακόμη και για την πρόσκληση της Ουκρανίας», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω Telegram.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της συμμαχίας». Το ΝΑΤΟ συμφώνησε το 2008 ότι η Ουκρανία «θα γίνει» μέλος. Αλλά η συμμαχία δεν είπε πώς και πότε μπορεί να συμβεί αυτό. «Τώρα, στο δρόμο προς το Βίλνιους, λάβαμε μηνύματα ότι συζητούνται ορισμένες διατυπώσεις χωρίς την Ουκρανία», προσθέτει.

Τονίζει ότι αυτή η διατύπωση αφορά «την πρόσκληση να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όχι για την ένταξη της Ουκρανίας». Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παρέχει στη Ρωσία «κίνητρο για να συνεχίσει την τρομοκρατία της». "Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία. Και θα το συζητήσω ανοιχτά αυτό στη σύνοδο κορυφής", τόνισε.

Η Ρωσία την ιδια στιγμή λαμβάνει «κατάλληλα» και έγκαιρα μέτρα ως απάντηση στην πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Μιλώντας κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα προστατεύσει τα δικά της «νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας»

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι παρακολουθεί στενά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους καταγγέλλοντας τον «αντιρωσικό χαρακτήρα» της, ενώ τόνισε θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας.

«Πρόκειται αναμφίβολα για μια σύνοδο της Συμμαχίας με έντονο αντιρωσικό χαρακτήρα. Η Ρωσία θεωρείται εχθρός, αντίπαλος και οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό αυτό το πρίσμα», σχολίασε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.